Żytnio-jaglane pierniczki
Święta już niebawem, więc produkcja pierniczków w moim domu idzie pełną parą. Jest to u mnie absolutnie obowiązkowy element na liście do zrobienia przed nadejściem świąt i każdego roku musi się pojawić na stole. Eksperymentuje zazwyczaj z różnymi mąkami i tym razem padło na mąkę jaglaną, żytnią i owsianą. Posłodziłam je miodem i ksylitolem, więc nie zawierają rafinowanego cukru, a to zawsze duży plus. Robi się je bardzo szybko i można upiec nawet dzień przed wigilią. Z początku po wystudzeniu stają się twardawe i chrupiące, ale z każdym kolejnym dniem miękną. Pachną cudownie cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową już w trakcie pieczenia, dlatego bądźcie gotowi, że cały dom wypełni się zapachem świąt i wprowadzi cudowny świąteczny nastrój.
Składniki:
- 80g mąki żytniej
- 80g mąki jaglanej
- 80g mąki owsianej
- 1 jajko (L)
- 50g masła extra
- 70g ksylitolu
- 50g miodu naturalnego
- 1 łyżeczka kakao (czubata)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 (płaska) łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- +mąka do podsypywania ciasta
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce mąki, ksylitol, przyprawę do piernika, kakao, proszek i sól.
- Masło roztop i delikatnie ostudź.
- Dodaj jajko, miód, masło do miski i wyrób masę na jednolitą, gładką masę.
- Podziel na kawałki (3 lub 4) dla łatwiejszego rozwałkowania ciasta.
- Podsyp odrobine mąki na blat i rozwałkuj cześć ciasta na grubość 0,5-1cm. Wycinaj dowolne kształty pierniczków i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierniczki piecz od 8-10 min (w zależności od wielkości i grubości) w 180°C (góra – dół).
- Możesz przystroić lukre, roztopina gorzką lub białą czekoladą.
Zamienniki:
- Możesz użyć tylko dwóch wybranych mąk np., żytniej i owsianej (zmielone płatki owsiane).
- Jeżeli lubisz bardzo mocny aromat pierniczków dodaj więcej przyprawy do piernika.
- Zwróć uwagę na skład przyprawy do piernika, aby nie zawierała mąki pszennej lub cukru. Możesz też zrobić własną mieszankę przypraw.