Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

 

Żytnio-jaglane pierniczki

Święta już niebawem, więc produkcja pierniczków w moim domu idzie pełną parą. Jest to u mnie absolutnie obowiązkowy element na liście do zrobienia przed nadejściem świąt i każdego roku musi się pojawić na stole. Eksperymentuje zazwyczaj z różnymi mąkami i tym razem padło na mąkę jaglaną, żytnią i owsianą. Posłodziłam je miodem i ksylitolem, więc nie zawierają rafinowanego cukru, a to zawsze duży plus. Robi się je bardzo szybko i można upiec nawet dzień przed wigilią. Z początku po wystudzeniu stają się twardawe i chrupiące, ale z każdym kolejnym dniem miękną. Pachną cudownie cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową już w trakcie pieczenia, dlatego bądźcie gotowi, że cały dom wypełni się zapachem świąt i wprowadzi cudowny świąteczny nastrój.

 

Składniki:

  • 80g mąki żytniej
  • 80g mąki jaglanej
  • 80g mąki owsianej
  • 1 jajko (L)
  • 50g masła extra
  • 70g ksylitolu
  • 50g miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka kakao (czubata)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 (płaska) łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • +mąka do podsypywania ciasta

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce mąki, ksylitol, przyprawę do piernika, kakao, proszek i sól.
  2. Masło roztop i delikatnie ostudź.
  3. Dodaj jajko, miód, masło do miski i wyrób masę na jednolitą, gładką masę.
  4. Podziel na kawałki (3 lub 4) dla łatwiejszego rozwałkowania ciasta.
  5. Podsyp odrobine mąki na blat i rozwałkuj cześć ciasta na grubość 0,5-1cm. Wycinaj dowolne kształty pierniczków i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pierniczki piecz od 8-10 min (w zależności od wielkości i grubości) w 180°C (góra – dół).
  7. Możesz przystroić lukre, roztopina gorzką lub białą czekoladą.

 

Zamienniki:

  1. Możesz użyć tylko dwóch wybranych mąk np., żytniej i owsianej (zmielone płatki owsiane).
  2. Jeżeli lubisz bardzo mocny aromat pierniczków dodaj więcej przyprawy do piernika.
  3. Zwróć uwagę na skład przyprawy do piernika, aby nie zawierała mąki pszennej lub cukru. Możesz też zrobić własną mieszankę przypraw.

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.