Zielone kuleczki z herbatą MATCHA
Znasz już i stosowałaś w swojej kuchni sproszkowaną zieloną herbatę ? Jeśli nie, to ten przepis jest świetny żeby zacząć. Przepiękne i przepyszne kuleczki z jej wykorzystaniem, do zrobienia w 15 minut! Tym razem nie wykorzystujemy daktyli (jak to bywa w większości tzw. „kulek mocy”), dzięki czemu otrzymujemy całkowicie inne wrażenia smakowe. Namoczone przez noc nerkowce stają się miękkie i aksamitne, nadając kuleczką właśnie tę delikatność. Ilość użytej herbaty jak i spiruliny, którym zawdzięczamy ten świeży, wiosenny kolor, jest na tyle mała, że smak nie przebija się bardzo mocno. Bez obaw więc, nawet jeśli próbujesz jej pierwszy raz!
Składniki:
Na ok. 9 kuleczek
- 50g nerkowców – wcześniej namoczonych i odsączonych
- 20g wiórków kokosowych + ok. 10g do obtoczenia
- 10g mąki kokosowej
- 20g musu kokosowego
- 25g syropu klonowego
- 20g masła z nerkowców/dowolnego
- 1/3 łyżeczki herbaty matcha
- 1/4 łyżeczki spiruliny
- Łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta nasionek wanilii *opcjonalnie
Przygotowanie:
- Wszystko zblenduj i uformuj kuleczki. Obtocz w wiórkach kokosowych i przechowuj w lodówce.
Smacznego!