Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Zielone kuleczki z herbatą MATCHA

Znasz już i stosowałaś w swojej kuchni sproszkowaną zieloną herbatę ? Jeśli nie, to ten przepis jest świetny żeby zacząć. Przepiękne i przepyszne kuleczki z jej wykorzystaniem, do zrobienia w 15 minut! Tym razem nie wykorzystujemy daktyli (jak to bywa w większości tzw. „kulek mocy”), dzięki czemu otrzymujemy całkowicie inne wrażenia smakowe. Namoczone przez noc nerkowce stają się miękkie i aksamitne, nadając kuleczką właśnie tę delikatność. Ilość użytej herbaty jak i spiruliny, którym zawdzięczamy ten świeży, wiosenny kolor, jest na tyle mała, że smak nie przebija się bardzo mocno. Bez obaw więc, nawet jeśli próbujesz jej pierwszy raz!

 

Składniki:

Na ok. 9 kuleczek

  • 50g nerkowców – wcześniej namoczonych i odsączonych
  • 20g wiórków kokosowych + ok. 10g do obtoczenia
  • 10g mąki kokosowej
  • 20g musu kokosowego
  • 25g syropu klonowego
  • 20g masła z nerkowców/dowolnego
  • 1/3 łyżeczki herbaty matcha
  • 1/4 łyżeczki spiruliny
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta nasionek wanilii *opcjonalnie

 

Przygotowanie:

  1. Wszystko zblenduj i uformuj kuleczki. Obtocz w wiórkach kokosowych i przechowuj w lodówce.

 

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.