Opublikowane 0Kategorie Dieta

Zdrowy deser: warstwowy pudding z tapioki

 

Wielokrotnie słyszałam, że smaczne i zdrowe nie idzie ze sobą w parze. Nic bardziej mylnego! Dzisiejszy deser trafi do wszystkich – tych najmłodszych i tych troszkę starszych. Do tych na diecie bezglutenowej, AIP (protokół autoimmunologiczny), sportowców amatorów i zawodowców oraz tych, którzy po prostu chcą odżywiać się zdrowo.

Aby przygotować pudding potrzebujesz:

  • perełki tapioki – 100g (u mnie małe, choć można też użyć większych)
  • mleczko kokosowe – 100ml (szukaj takiego, które ma czysty skład – np. Real Thai)
  • banan – 1 średni (ok. 120g)
  • karob – łyżka (ok. 10g)
  • erytrytol – według uznania

Przygotowanie:

  • Minimum godzinę wcześniej zalej perełki wodą i odstaw do napęcznienia (ja wstawiłam na całą noc).
  • Przełóż perełki do rondelka, jeśli potrzeba dodaj wody. Zagotuj całość – gotuj do momentu, aż perełki staną się przezroczyste (ok. 10-15min).
  • Dodaj mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj. Możesz dosłodzić erytrytolem.
  • Przełóż część masy do osobnej miski – to warstwa biała.
  • Do pozostałej w rondelku masy dodaj karob i pokrojonego banana. Zmiksuj blenderem. Również możesz dosłodzić erytrytolem 🙂
  • Do naczynek nakładaj tapiokę warstwowo – raz jasną, raz ciemną

Możesz schłodzić, aczkolwiek na ciepło też jest bardzo smaczna!

Co może się tu znaleźć dodatkowo:

  • odżywka białkowa
  • wszelkiego rodzaju przyprawy – cynamon, kardamon, chilli, itd.
  • olej kokosowy – jeśli chcesz obniżyć IG i spowodować, żeby posiłek sycił na dłużej

Z podanych proporcji wyszły mi 3 porcje.

W jednej porcji jest ok. 240kcal, 3g białka, 8g tłuszczu i 45g węglowodanów.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.