Zdrowy deser: warstwowy pudding z tapioki
Wielokrotnie słyszałam, że smaczne i zdrowe nie idzie ze sobą w parze. Nic bardziej mylnego! Dzisiejszy deser trafi do wszystkich – tych najmłodszych i tych troszkę starszych. Do tych na diecie bezglutenowej, AIP (protokół autoimmunologiczny), sportowców amatorów i zawodowców oraz tych, którzy po prostu chcą odżywiać się zdrowo.
Aby przygotować pudding potrzebujesz:
- perełki tapioki – 100g (u mnie małe, choć można też użyć większych)
- mleczko kokosowe – 100ml (szukaj takiego, które ma czysty skład – np. Real Thai)
- banan – 1 średni (ok. 120g)
- karob – łyżka (ok. 10g)
- erytrytol – według uznania
Przygotowanie:
- Minimum godzinę wcześniej zalej perełki wodą i odstaw do napęcznienia (ja wstawiłam na całą noc).
- Przełóż perełki do rondelka, jeśli potrzeba dodaj wody. Zagotuj całość – gotuj do momentu, aż perełki staną się przezroczyste (ok. 10-15min).
- Dodaj mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj. Możesz dosłodzić erytrytolem.
- Przełóż część masy do osobnej miski – to warstwa biała.
- Do pozostałej w rondelku masy dodaj karob i pokrojonego banana. Zmiksuj blenderem. Również możesz dosłodzić erytrytolem 🙂
- Do naczynek nakładaj tapiokę warstwowo – raz jasną, raz ciemną
Możesz schłodzić, aczkolwiek na ciepło też jest bardzo smaczna!
Co może się tu znaleźć dodatkowo:
- odżywka białkowa
- wszelkiego rodzaju przyprawy – cynamon, kardamon, chilli, itd.
- olej kokosowy – jeśli chcesz obniżyć IG i spowodować, żeby posiłek sycił na dłużej
Z podanych proporcji wyszły mi 3 porcje.
W jednej porcji jest ok. 240kcal, 3g białka, 8g tłuszczu i 45g węglowodanów.