Zdrowy deser: bardzo czekoladowy sernik
W tym roku Wielkanoc trochę mnie zaskoczyła. Ostatnimi tygodniami działo się tyle, że obudziłam się w piątek kompletnie niegotowa na weekendowy zjazd rodzinny. Telefon mamy trochę mnie ostudził – podobno obiecałam przygotować zdrowy deser. W lodówce – pusto, w zamrażarce resztki woreczków z warzywami.. Jako, że w mojej rodzinie jest sporo alergików i osób (ogólnie mówiąc) nadwrażliwych, zdecydowałam się na eksperyment. Przygotowałam sernik – bez jajek, glutenu, cukru i mąki. Wszyscy dobrze tolerujemy nabiał, ale z jajkami jest już gorzej. Wszyscy też świetnie (na nasze nieszczęście!) tolerujemy czekoladę 😉
Aby przygotować sernik potrzebujesz:
SPÓD
- 200g nasion słonecznika
- 200g suszonych daktyli
- 60g śmietanki kokosowej (stałej części mleka kokosowego)
- 30g wiórków kokosowych
- 20g mąki kokosowej (myślę, że gdyby dać więcej mąki i zrezygnować z wiórków – też by wyszło)
MASA
- 1000g twarogu (najlepiej mielonego)
- 250-300g erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 400g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
POLEWA
- 100g gorzkiej czekolady
- 20g oleju kokosowego
- 10g masła
- 30g erytrytolu
Przygotowanie:
SPÓD
- Suszone daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Po nasiąknięciu, odlej wodę.
- Do dużego naczynia wrzuć daktyle, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe i mąkę.
- Miksuj, powoli dodając śmietankę kokosową.
- Ja zmiksowałam na dość niejednorodną masę – z jednej strony dlatego, że bardzo mi taka konsystencja odpowiada, z drugiej – mam tylko blender „żyrafę”, której możliwości są ograniczone.
- Całość wyłóż do foremki, równomiernie rozprowadź i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
MASA
- Przełóż twaróg do naczynia.
- W rondelku rozpuść czekoladę i połącz ją z erytrytolem (przypilnuj, żeby dobrze się połączył z masą).
- Powoli dodawaj czekoladę do twarogu, cały czas dobrze mieszając. Ja najpierw używałam blendera, a następnie wymieszałam całość drewnianą łyżką.
- Wylej masę do foremki, na przygotowany wcześniej spód.
- Włóż do lodówki na 2-3 godziny.
POLEWA
- W rondelku rozpuść czekoladę, dodaj tłuszcze i erytrytol i dobrze wymieszaj.
- Polej masę twarogową i przełóż do lodówki.
- U mnie sernik chłodził się przez całą noc, a później w niezmienionej formie trzymał się przez cały dzień poza lodówką 🙂
CO MOŻE SIĘ TU ZNALEŹĆ DODATKOWO:
- wszelkiego rodzaju przyprawy – cynamon, wanilia
- liofilizowane owoce
- bita śmietanka kokosowa – jako przybranie na polewę
Z podanych proporcji wyszła mi cała forma o średnicy ok. 24cm.
W całym serniku było ok. 8000kcal. Był bardzo syty, więc nie dzieliłam go na standardowe porcje 😉