Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Zdrowy deser: bardzo czekoladowy sernik

W tym roku Wielkanoc trochę mnie zaskoczyła. Ostatnimi tygodniami działo się tyle, że obudziłam się w piątek kompletnie niegotowa na weekendowy zjazd rodzinny. Telefon mamy trochę mnie ostudził – podobno obiecałam przygotować zdrowy deser. W lodówce – pusto, w zamrażarce resztki woreczków z warzywami.. Jako, że w mojej rodzinie jest sporo alergików i osób (ogólnie mówiąc) nadwrażliwych, zdecydowałam się na eksperyment. Przygotowałam sernik – bez jajek, glutenu, cukru i mąki. Wszyscy dobrze tolerujemy nabiał, ale z jajkami jest już gorzej. Wszyscy też świetnie (na nasze nieszczęście!) tolerujemy czekoladę 😉

Aby przygotować sernik potrzebujesz:

SPÓD

  • 200g nasion słonecznika
  • 200g suszonych daktyli
  • 60g śmietanki kokosowej (stałej części mleka kokosowego)
  • 30g wiórków kokosowych
  • 20g mąki kokosowej (myślę, że gdyby dać więcej mąki i zrezygnować z wiórków – też by wyszło)

MASA

  • 1000g twarogu (najlepiej mielonego)
  • 250-300g erytrytolu (lub innego słodzidła)
  • 400g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)

POLEWA

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 20g oleju kokosowego
  • 10g masła
  • 30g erytrytolu

Przygotowanie:

SPÓD

  • Suszone daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Po nasiąknięciu, odlej wodę.
  • Do dużego naczynia wrzuć daktyle, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe i mąkę.
  • Miksuj, powoli dodając śmietankę kokosową.
  • Ja zmiksowałam na dość niejednorodną masę – z jednej strony dlatego, że bardzo mi taka konsystencja odpowiada, z drugiej – mam tylko blender „żyrafę”, której możliwości są ograniczone.
  • Całość wyłóż do foremki, równomiernie rozprowadź i włóż do lodówki na 1-2 godziny.

MASA

  • Przełóż twaróg do naczynia.
  • W rondelku rozpuść czekoladę i połącz ją z erytrytolem (przypilnuj, żeby dobrze się połączył z masą).
  • Powoli dodawaj czekoladę do twarogu, cały czas dobrze mieszając. Ja najpierw używałam blendera, a następnie wymieszałam całość drewnianą łyżką.
  • Wylej masę do foremki, na przygotowany wcześniej spód.
  • Włóż do lodówki na 2-3 godziny.

POLEWA

  • W rondelku rozpuść czekoladę, dodaj tłuszcze i erytrytol i dobrze wymieszaj.
  • Polej masę twarogową i przełóż do lodówki.
  • U mnie sernik chłodził się przez całą noc, a później w niezmienionej formie trzymał się przez cały dzień poza lodówką 🙂

CO MOŻE SIĘ TU ZNALEŹĆ DODATKOWO:

  • wszelkiego rodzaju przyprawy – cynamon, wanilia
  • liofilizowane owoce
  • bita śmietanka kokosowa – jako przybranie na polewę

Z podanych proporcji wyszła mi cała forma o średnicy ok. 24cm.

W całym serniku było ok. 8000kcal. Był bardzo syty, więc nie dzieliłam go na standardowe porcje 😉

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.