Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Wiśniowo-Truskawkowe Crumble

Kolejny przepis z rodziny szybkich. Takie sprawdzają się u mnie najlepiej. Tym razem padło na wiśniowo-truskawkowe crumble czyli duża ilość sezonowych owoców pod kokosowo-migdałową kruszonką. Bardzo letni deser, świetny na podwieczorek, do popołudniowej kawy lun herbaty 😊 Warto spróbować !

 

Składniki:

  • ¼ szklanki mielonych migdałów
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 25ml syropu z agawy
  • Szczypta soli
  • 3-4 kropelki aromatu waniliowego
  • 4-5 łyżek wody do odpowiedniej konsystencji
  • 3 łyżki migdałów w płatkach

Nadzienie:

  • 1 szklanka drylowanych wiśni
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 15ml syropu z agawy – lub do smaku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w malakserze (oprócz migdałów w płatkach) i zblenduj do połączenia składników.
  2. ¾ ciasta wyłóż na spod małej foremki dociśnij lekko i włóż do piekarnika na 10min (180°C).
  3. W tym czasie zagotuj w rondelku truskawki z wiśniami i sokiem z cytryny. Dodaj pod koniec syrop i rozmieszaną skrobie w wodzie. Mieszaj dokładnie, aby nie powstały grudki przez około 1 min od dodania skrobi.
  4. Na podpieczony spod wylej nadzienie i posyp pozostałą częścią ciasta wymieszaną z płatkami migdałów.
  5. Zapiekaj 10-15 min kontrolując, aby migdały się nie przypaliły.
  6. Najlepiej smakuje jeszcze delikatnie ciepłe z gałką waniliowych lodów.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.