Wiśniowo-Truskawkowe Crumble
Kolejny przepis z rodziny szybkich. Takie sprawdzają się u mnie najlepiej. Tym razem padło na wiśniowo-truskawkowe crumble czyli duża ilość sezonowych owoców pod kokosowo-migdałową kruszonką. Bardzo letni deser, świetny na podwieczorek, do popołudniowej kawy lun herbaty 😊 Warto spróbować !
Składniki:
- ¼ szklanki mielonych migdałów
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 25ml syropu z agawy
- Szczypta soli
- 3-4 kropelki aromatu waniliowego
- 4-5 łyżek wody do odpowiedniej konsystencji
- 3 łyżki migdałów w płatkach
Nadzienie:
- 1 szklanka drylowanych wiśni
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 15ml syropu z agawy – lub do smaku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
Wykonanie:
- Umieść wszystkie składniki w malakserze (oprócz migdałów w płatkach) i zblenduj do połączenia składników.
- ¾ ciasta wyłóż na spod małej foremki dociśnij lekko i włóż do piekarnika na 10min (180°C).
- W tym czasie zagotuj w rondelku truskawki z wiśniami i sokiem z cytryny. Dodaj pod koniec syrop i rozmieszaną skrobie w wodzie. Mieszaj dokładnie, aby nie powstały grudki przez około 1 min od dodania skrobi.
- Na podpieczony spod wylej nadzienie i posyp pozostałą częścią ciasta wymieszaną z płatkami migdałów.
- Zapiekaj 10-15 min kontrolując, aby migdały się nie przypaliły.
- Najlepiej smakuje jeszcze delikatnie ciepłe z gałką waniliowych lodów.
Smacznego!