Warzywne ciasto czyli batat w roli głównej
Dzisiejsze ciasto jest na bazie bogatego w witaminy i minerały warzywa. Mowa tutaj oczywiście o wspomnianym w tytule słodkim ziemniaku, nazywanym również batatem. Dostarcza nam witamin z grupy B, witaminę C, A, E i K. Dodatkowo, zawiera miedzy innymi wapń, żelazo i magnez. Wyśmienicie sprawdzi się w daniach wytrawnych jak i słodkich. Szkoda nie skorzystać z takiej skarbnicy dobroci i smaku. Tym razem przedstawiam Wam go w wersji na słodko. Szybkie do zrobienia ciasto, wystarczy jedna miska do wymieszania składników i gotowe. Ciasto przeszło testy smakowe zarówno w domu jak i w pracy i każdy się zachwycał i nie dowierzał, że w środku może być słodki ziemniak. Spróbujcie koniecznie 😊
Składniki:
- 300g batata (jeden średni)
- 2 jajka
- 1 mały banan (dojrzały)
- 40-50g mleka roślinnego (lub krowiego)
- 20g oleju koksowego
- 20g masła orzechowego
- 30-40g ksylitolu/erytrolu (lub dowolne słodziło) według uznania
- 30g mąki kokosowej
- 50g mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane)
- Łyżeczka cynamonu
- ½ sody oczyszczonej
- Łyżeczka esencji waniliowej (lub kilka kropli olejku waniliowego)
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój na dość małą kostkę batata. Gotuj do miękkości w wodzie.
- Zblenduj przestudzonego batata z jajkami, bananem, słodzidłem, olejem kokosowym, masłem i mlekiem.
- Dodaj mąki, sodę, cynamon, esencje, sól i dokładnie wymieszaj.
- Przelej do foremki (u mnie silikonowa, o wymiarach 25×25) i wyrównaj wierzch.
- Piecz w 180°C (góra – dół) przez około 30-35minut. Czas pieczenia zależy od wielkości wybranej foremki. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już ,,suchy” w środku.
- Roztop czekoladę i polej nią ciasto.
Zamienniki:
- Masło orzechowe można dowolnie zmienić na masło z migdałów, nerkowców lub orzechów laskowych.
- Olej kokosowy można zamienić na masło
- Mąkę owsianą można zamienić na ryżową lub jaglaną.
Smacznego!