Opublikowane 0Kategorie Uncategorized

Słyszeliście kiedyś o tofurniku? To taki wegański zamiennik sernika. Zamiast twarogu wykorzystujemy naturalne tofu. Tofu to z kolei produkt otrzymywany z mleka sojowego. W taki sposób osoby będące na dietach wegańskich czy wykluczających nabiał z diety mogą mieć ciasto zbliżone w smaku do sernika. Warto eksperymentować i spróbować 😊

Spód:

60g mąki migdałowej

60g mąki owsianej – grubo zmielone płatki owsiane

100g suszonych moreli (lub daktyli)

Szczypta soli

Masa:

2 kostki naturalnego tofu (360g)

Stała część z mleczka kokosowego – u mnie 300g (z jednej puszki)

Sok z ½ cytryny

150g ksylitolu (lub cukru kokosowego)

Łyżeczka esencji waniliowej i pomarańczowej  (lub aromat, kilka kropli)

5g agaru

Wierzch:

Dowolne owoce – 300-400g malin

Przygotowanie:

  1. Zalej morele wrzątkiem na 15-20min. Odlej wodę i zblenduj. Dodaj mąki i szczyptę soli. Wylep dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na czas robienia masy.
  2. W szklance wymieszaj agar z 1-2 łyżkami zimnej wody.
  3. Podgrzej w garnuszku stałą cześć mleczka koksowego z puszki. Dodaj ksylitol i agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 1min. Przestudź.
  4. Zblenduj kostki tofu z przestudzonym płynem. Dodaj esencje i sok z cytryny.
  5. Sprawdź czy masa jest dla Ciebie odpowiednio słodka.
  6. Wylej gotową masę na spód i schłodź przez 3-4h, a najlepiej całą noc.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.