Słyszeliście kiedyś o tofurniku? To taki wegański zamiennik sernika. Zamiast twarogu wykorzystujemy naturalne tofu. Tofu to z kolei produkt otrzymywany z mleka sojowego. W taki sposób osoby będące na dietach wegańskich czy wykluczających nabiał z diety mogą mieć ciasto zbliżone w smaku do sernika. Warto eksperymentować i spróbować 😊
Spód:
60g mąki migdałowej
60g mąki owsianej – grubo zmielone płatki owsiane
100g suszonych moreli (lub daktyli)
Szczypta soli
Masa:
2 kostki naturalnego tofu (360g)
Stała część z mleczka kokosowego – u mnie 300g (z jednej puszki)
Sok z ½ cytryny
150g ksylitolu (lub cukru kokosowego)
Łyżeczka esencji waniliowej i pomarańczowej (lub aromat, kilka kropli)
5g agaru
Wierzch:
Dowolne owoce – 300-400g malin
Przygotowanie:
- Zalej morele wrzątkiem na 15-20min. Odlej wodę i zblenduj. Dodaj mąki i szczyptę soli. Wylep dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na czas robienia masy.
- W szklance wymieszaj agar z 1-2 łyżkami zimnej wody.
- Podgrzej w garnuszku stałą cześć mleczka koksowego z puszki. Dodaj ksylitol i agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 1min. Przestudź.
- Zblenduj kostki tofu z przestudzonym płynem. Dodaj esencje i sok z cytryny.
- Sprawdź czy masa jest dla Ciebie odpowiednio słodka.
- Wylej gotową masę na spód i schłodź przez 3-4h, a najlepiej całą noc.