U mnie w domu fanów tartarelek na kruchym cieście nie brakuje. Dodatkowo jeśli są wypełnione waniliowym budyniem, pokrojonymi truskawkami i w towarzystwie truskawkowej galaretki. Całość zajmuje nieco więcej więcej czasu niż szybciutkie ciasteczka czy babeczki, ale zdecydowanie warto! Tartaletki zachwycają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Bardzo polecam.
Składniki:
Ciasto:
250g mąki orkiszowej jasnej (lub dowolnej)
125g zimnego masła
2-3 łyżki ksylitolu (zmielonego na puder)
1 żółtko
1łyżka zimnej wody
Szczypta soli
Budyń
1 budyń waniliowy bez cukru
50g ksylitolu (lub innego słodzidła)
400ml dowolnego mleka
Dodatkowo
1 truskawkowa galaretka
Truskawki (inne owoce)
Przygotowanie:
- Zagnieć kruche ciasto z podanych składników na jednolite ciasto i schłodź 15-30min.
- Po tym czasie wałkuj podsypując delikatnie mąką i wycinaj koła odpowiednie na foremki na tartaletki. Piecz w 180°C ok 15-20min do złotego koloru. Ostudź.
- W miedzy czasie ugotuj budyń w 400ml mleka i uszykuj galaretkę (400ml wody zamiast 500ml). Ostudź.
- Na zimne tartaletki nakładamy budyń, na to pokrojone truskawki i to zalewamy tężejącą już galaretką.
- Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2-3h aż galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego!