Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

U mnie w domu fanów tartarelek na kruchym cieście nie brakuje. Dodatkowo jeśli są wypełnione waniliowym budyniem, pokrojonymi truskawkami i w towarzystwie truskawkowej galaretki. Całość zajmuje nieco więcej więcej czasu niż szybciutkie ciasteczka czy babeczki, ale zdecydowanie warto! Tartaletki zachwycają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Bardzo polecam.

Składniki:

Ciasto:

250g mąki orkiszowej jasnej (lub dowolnej)

125g zimnego masła

2-3 łyżki ksylitolu (zmielonego na puder)

1 żółtko

1łyżka zimnej wody

Szczypta soli

Budyń

1 budyń waniliowy bez cukru

50g ksylitolu (lub innego słodzidła)

400ml dowolnego mleka

Dodatkowo

1 truskawkowa galaretka

Truskawki (inne owoce)

Przygotowanie:

  1. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników na jednolite ciasto i schłodź 15-30min.
  2. Po tym czasie wałkuj podsypując delikatnie mąką i wycinaj koła odpowiednie na foremki na tartaletki. Piecz w 180°C ok 15-20min do złotego koloru. Ostudź.
  3. W miedzy czasie ugotuj budyń w 400ml mleka i uszykuj galaretkę (400ml wody zamiast 500ml). Ostudź.
  4. Na zimne tartaletki nakładamy budyń, na to pokrojone truskawki i to zalewamy tężejącą już galaretką.
  5. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2-3h aż galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.