Tarta z musem kokosowo-kawowym i jeżynową warstwą.
Szybka słodkość do zrobienia, z nutą kokosową pochodzącą z mleka kokosowego i kawową. Świetnie się łączy z wierzchnią warstwą jeżyn! Tarte wykona każdy, nawet bez piekarnika, ponieważ ciasto wykonujemy bez pieczenia. Każdy sobie z nią poradzi. W dodatku dla zainteresowanych jest całkowicie wegańska, więc każdy może skorzystać. Zebrała bardzo dobre opinie, więc mogę Wam ją śmiało polecić.
Spód:
- 50g mąki kokosowej
- 30g słonecznika
- 30g pestek dyni
- 20g ksylitolu pudru
- 30g płynnego oleju kokosowego
- 30g mleka
Mus:
- Puszka mleczka kokosowego
- 100g gorzkiej czekolady min 70%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60g ksylitolu lub syropu klonowego
- ¼ szklanki mocnej kawy
- 1 łyżka agaru
Wierzch:
- 250-300g jeżyn
- 2-3 łyżki syropu klonowego (lub do smaku w zależności od owoców)
- 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie:
- Zmiel pestki dyni i słonecznik, tak aby zostały tylko małe cząstki. Wymieszaj wszystkie składniki i wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki
- Zalej agar 3 łyżkami wody i wymieszaj. W garnuszku zagotuj mleczko kokosowe i wlej agar. Gotuj przez około 30-60sec. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę, kawę i ksylitol. Wymieszaj. Przelej przestudzoną masę na spód. Włóż do lodówki
- Jeżyny zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Agar zalej 2 łyżkami wody. Zagotuj w garnuszku jeżyny i dodaj agar. Gotuj przez 30-60sec. Zdejmij z ognia i dodaj syrop klonowy. Przestudzone owoce wylej na czekoladowy mus (powinien być dostatecznie stężały aby warstwy się nie wymieszały).
Smacznego!