Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Tarta z musem kokosowo-kawowym i jeżynową warstwą.

Szybka słodkość do zrobienia, z nutą kokosową pochodzącą z mleka kokosowego i kawową. Świetnie się łączy z wierzchnią warstwą jeżyn! Tarte wykona każdy, nawet bez piekarnika, ponieważ ciasto wykonujemy bez pieczenia. Każdy sobie z nią poradzi. W dodatku dla zainteresowanych jest całkowicie wegańska, więc każdy może skorzystać. Zebrała bardzo dobre opinie, więc mogę Wam ją śmiało polecić.

Spód:

  • 50g mąki kokosowej
  • 30g słonecznika
  • 30g pestek dyni
  • 20g ksylitolu pudru
  • 30g płynnego oleju kokosowego
  • 30g mleka

Mus:

  • Puszka mleczka kokosowego
  • 100g gorzkiej czekolady min 70%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60g ksylitolu lub syropu klonowego
  • ¼ szklanki mocnej kawy
  • 1 łyżka agaru

Wierzch:

  • 250-300g jeżyn
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (lub do smaku w zależności od owoców)
  • 1 łyżeczka agaru

 

Przygotowanie:

  1. Zmiel pestki dyni i słonecznik, tak aby zostały tylko małe cząstki. Wymieszaj wszystkie składniki i wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki
  2. Zalej agar 3 łyżkami wody i wymieszaj. W garnuszku zagotuj mleczko kokosowe i wlej agar. Gotuj przez około 30-60sec. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę, kawę i ksylitol. Wymieszaj. Przelej przestudzoną masę na spód. Włóż do lodówki
  3. Jeżyny zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Agar zalej 2 łyżkami wody. Zagotuj w garnuszku jeżyny i dodaj agar. Gotuj przez 30-60sec. Zdejmij z ognia i dodaj syrop klonowy. Przestudzone owoce wylej na czekoladowy mus (powinien być dostatecznie stężały aby warstwy się nie wymieszały).

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.