Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Tarta z musem kokosowo-kawowym i jeżynową warstwą.

Szybka słodkość do zrobienia, z nutą kokosową pochodzącą z mleka kokosowego i kawową. Świetnie się łączy z wierzchnią warstwą jeżyn! Tarte wykona każdy, nawet bez piekarnika, ponieważ ciasto wykonujemy bez pieczenia. Każdy sobie z nią poradzi. W dodatku dla zainteresowanych jest całkowicie wegańska, więc każdy może skorzystać. Zebrała bardzo dobre opinie, więc mogę Wam ją śmiało polecić.

Spód:

  • 50g mąki kokosowej
  • 30g słonecznika
  • 30g pestek dyni
  • 20g ksylitolu pudru
  • 30g płynnego oleju kokosowego
  • 30g mleka

Mus:

  • Puszka mleczka kokosowego
  • 100g gorzkiej czekolady min 70%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60g ksylitolu lub syropu klonowego
  • ¼ szklanki mocnej kawy
  • 1 łyżka agaru

Wierzch:

  • 250-300g jeżyn
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (lub do smaku w zależności od owoców)
  • 1 łyżeczka agaru

 

Przygotowanie:

  1. Zmiel pestki dyni i słonecznik, tak aby zostały tylko małe cząstki. Wymieszaj wszystkie składniki i wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki
  2. Zalej agar 3 łyżkami wody i wymieszaj. W garnuszku zagotuj mleczko kokosowe i wlej agar. Gotuj przez około 30-60sec. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę, kawę i ksylitol. Wymieszaj. Przelej przestudzoną masę na spód. Włóż do lodówki
  3. Jeżyny zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Agar zalej 2 łyżkami wody. Zagotuj w garnuszku jeżyny i dodaj agar. Gotuj przez 30-60sec. Zdejmij z ognia i dodaj syrop klonowy. Przestudzone owoce wylej na czekoladowy mus (powinien być dostatecznie stężały aby warstwy się nie wymieszały).

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.