Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Tarta gruszkowo-jabłkowa

Jabłka i gruszki – do tego cynamon i waniliowe nadzienie na żytnim spodzie. Czy to nie brzmi pysznie ? Dla mojej rodziny brzmiało, a co najważniejsze smakowało bardzo! Bardzo smaczna tarta z owocami jesieni, czyli wykorzystujemy to, co najlepsze. Polecam serdecznie.

Składniki:

Spód:

  • 150g mąki pełnoziarnistej (lub dowolnej)
  • 70g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 20g ksylitolu
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 250g gruszki (po obraniu)
  • 400g jabłek (po obraniu)
  • 90g ksylitolu
  • Sok z ½ cytryny
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (czubate)
  • 2 jajka
  • 1 skyr waniliowy (150g)

 

Przygotowanie:

  1. Zagnieć wszystkie składniki na spód i wylep dno foremki (o średnicy 20-22cm). Włóż do lodówki na ok. 15 min.
  2. W tym czasie jabłka i gruszki obierz i pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z ksylitolem, cynamonem oraz skrop sokiem z cytryny.
  3. Wymieszaj dokładnie 2 jajka, skyr waniliowy oraz budyń waniliowy wymieszany wcześniej w 6 łyżkach zimnej wody.
  4. Podpiecz spód przez 10 min w 180 stopniach. Wyłóż jabłka i gruszki i zalej masą jajeczno-jogurtową.
  5. Zapiekaj 40-45min. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia przed krojeniem i podaniem.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.