Tarta gruszkowo-jabłkowa
Jabłka i gruszki – do tego cynamon i waniliowe nadzienie na żytnim spodzie. Czy to nie brzmi pysznie ? Dla mojej rodziny brzmiało, a co najważniejsze smakowało bardzo! Bardzo smaczna tarta z owocami jesieni, czyli wykorzystujemy to, co najlepsze. Polecam serdecznie.
Składniki:
Spód:
- 150g mąki pełnoziarnistej (lub dowolnej)
- 70g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 20g ksylitolu
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 250g gruszki (po obraniu)
- 400g jabłek (po obraniu)
- 90g ksylitolu
- Sok z ½ cytryny
- Łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (czubate)
- 2 jajka
- 1 skyr waniliowy (150g)
Przygotowanie:
- Zagnieć wszystkie składniki na spód i wylep dno foremki (o średnicy 20-22cm). Włóż do lodówki na ok. 15 min.
- W tym czasie jabłka i gruszki obierz i pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z ksylitolem, cynamonem oraz skrop sokiem z cytryny.
- Wymieszaj dokładnie 2 jajka, skyr waniliowy oraz budyń waniliowy wymieszany wcześniej w 6 łyżkach zimnej wody.
- Podpiecz spód przez 10 min w 180 stopniach. Wyłóż jabłka i gruszki i zalej masą jajeczno-jogurtową.
- Zapiekaj 40-45min. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia przed krojeniem i podaniem.
Smacznego!