Szybki, niezawodny i pyszny chlebek bananowy
Podejście do chlebka nastąpiło bardzo spontanicznie, a głównym impulsem były zalegające w kuchni dwa dojrzałe banany. Bardzo prosty i szybki przepis na chlebek, który możemy zjeść na drugie śniadanie, deser czy przekąskę. Delikatnie słodki, wilgotny i z kawałkami rozpływającej się czekolady. Bez cukru, glutenu i laktozy. Wystarczy 10 minut na zmieszanie składników, aby po godzinie z piekarnika roznosił się przyjemny zapach po całym domu i kusił domowników. Domownicy za nim przepadają i często wracam do tego przepisu. Spróbujcie koniecznie 😊
Składniki:
- 2 dojrzałe banany (120g jeden)
- 2 duże jajka (L) – lub 3 małe
- Szklanka mąki jaglanej i gryczanej (po połowie)
- 2 łyżki mąki koksowej
- 60g roztopionego masła lub oleju koksowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- Garść suszonej żurawiny
- Garść orzechów włoskich
- 6 kostek gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
- 100-120g mrożonych malin
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik na 180°C (góra – dół).
- Przygotuj foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub foremkę silikonową
- Zblednuj banany i jajka na jednolitą, puszystą masę.
- Dodaj i wymieszaj z roztopionym i lekko ostudzonym masłem.
- Wymieszaj masę z przesianą mąką z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
- Gdyby ciasto było za gęste – dolej odrobine wody lub mleka – 4-5 łyżek
- Dodaj do ciasta żurawinę i poszatkowane orzechy z czekoladą. Wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i rozłóż na wierzchu maliny.
- Piecz około 50-55min lub do tzw. suchego patyczka.
Zamienniki:
- Żurawinę możesz wymienić dowolnie na rodzynki, śliwki, morele.
- Orzechy na pestki dyni, słonecznika czy inny rodzaj orzechów.
- Na wierzch możesz położyć również borówki, jeżyny czy truskawki.
Chlebek jest słodzony tylko bananami (rodzinie i znajomym poziom słodkości odpowiadał), dlatego jeśli masz ochotę na słodszy deser dodaj do masy 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu.
Smacznego!