Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Szybki, niezawodny i pyszny chlebek bananowy

Podejście do chlebka nastąpiło bardzo spontanicznie, a głównym impulsem były zalegające w kuchni dwa dojrzałe banany. Bardzo prosty i szybki przepis na chlebek, który możemy zjeść na drugie śniadanie, deser czy przekąskę. Delikatnie słodki, wilgotny i z kawałkami rozpływającej się czekolady. Bez cukru, glutenu i laktozy. Wystarczy 10 minut na zmieszanie składników, aby po godzinie z piekarnika roznosił się przyjemny zapach po całym domu i kusił domowników. Domownicy za nim przepadają i często wracam do tego przepisu. Spróbujcie koniecznie 😊

 

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany (120g jeden)
  • 2 duże jajka (L) – lub 3 małe
  • Szklanka mąki jaglanej i gryczanej (po połowie)
  • 2 łyżki mąki koksowej
  • 60g roztopionego masła lub oleju koksowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść orzechów włoskich
  • 6 kostek gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
  • 100-120g mrożonych malin

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180°C (góra – dół).
  2. Przygotuj foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub foremkę silikonową
  3. Zblednuj banany i jajka na jednolitą, puszystą masę.
  4. Dodaj i wymieszaj z roztopionym i lekko ostudzonym masłem.
  5. Wymieszaj masę z przesianą mąką z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
  6. Gdyby ciasto było za gęste – dolej odrobine wody lub mleka – 4-5 łyżek
  7. Dodaj do ciasta żurawinę i poszatkowane orzechy z czekoladą. Wymieszaj łyżką.
  8. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i rozłóż na wierzchu maliny.
  9. Piecz około 50-55min lub do tzw. suchego patyczka.

Zamienniki:

  • Żurawinę możesz wymienić dowolnie na rodzynki, śliwki, morele.
  • Orzechy na pestki dyni, słonecznika czy inny rodzaj orzechów.
  • Na wierzch możesz położyć również borówki, jeżyny czy truskawki.

Chlebek jest słodzony tylko bananami (rodzinie i znajomym poziom słodkości odpowiadał), dlatego jeśli masz ochotę na słodszy deser dodaj do masy 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.