Dzisiaj przedstawiam Wam SERNICZEK WANILIOWO-JEŻYNOWY na karobowym spodzie. U mnie każdy był bardzo na tak, jeżeli chodzi o takie połączenie smaków. Mam nadzieje, że i Wam będzie smakować ! 😊
Składniki:
Mus jeżynowy:
400g jeżyn
50g cukru kokosowego/zwykłego/ksylitol
Sok z połowy cytryny
2 łyżeczki żelatyny
Masa:
300g waniliowego jogurtu greckiego Skyr
1 cytrynowa galaretka
Spód:
30g mąki koksowej
15g ksylitol puder
10g karobu (może być kakao)
20g oleju kokosowego (płynnego)
15g mleka/wody
Przygotowanie:
- Zalej żelatynę 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
- Jeżyny zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zagotuj następnie przecier jeżynowy z sokiem z cytryny i cukrem w garnuszku. Zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
- Zalej galaretkę 250ml gorącej wody i dobrze wymieszaj. Przestudź, a następnie zmiksuj z jogurtami na jednolitą masę. Wstaw do lodówki na czas robienia spodu.
- Zmieszaj wszystkie składniki i wylep dno małej foremki (średnica 15cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij.
- Wylej na spód masę jogurtową i schłodź przez 1-1,5h
- Następnie na stężałą masę jogurtową wylej mus jeżynowy i włóż do lodówki na 2-3h (najlepiej na całą noc).