Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Dzisiaj przedstawiam Wam SERNICZEK WANILIOWO-JEŻYNOWY na karobowym spodzie. U mnie każdy był bardzo na tak, jeżeli chodzi o takie połączenie smaków. Mam nadzieje, że i Wam będzie smakować ! 😊

Składniki:

Mus jeżynowy:

400g jeżyn

50g cukru kokosowego/zwykłego/ksylitol

Sok z połowy cytryny

2 łyżeczki żelatyny

Masa:

300g waniliowego jogurtu greckiego Skyr

1 cytrynowa galaretka

Spód:

30g mąki koksowej

15g ksylitol puder

10g karobu (może być kakao)

20g oleju kokosowego (płynnego)

15g mleka/wody

Przygotowanie:

  1. Zalej żelatynę 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  2. Jeżyny zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zagotuj następnie przecier jeżynowy z sokiem z cytryny i cukrem w garnuszku. Zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
  3. Zalej galaretkę 250ml gorącej wody i dobrze wymieszaj. Przestudź, a następnie zmiksuj z jogurtami na jednolitą masę. Wstaw do lodówki na czas robienia spodu.
  4. Zmieszaj wszystkie składniki i wylep dno małej foremki (średnica 15cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij.
  5. Wylej na spód masę jogurtową i schłodź przez 1-1,5h
  6. Następnie na stężałą masę jogurtową wylej mus jeżynowy i włóż do lodówki na 2-3h (najlepiej na całą noc).

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.