Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Ten serniczek na zimno jest cudownym połączaniem musu z mango, waniliowego nadzienia z nasionkami chia, a to wszystko na orzechowo – kokosowym spodzie. Mango, wanilia, kokos – czyż to nie brzmi pysznie? Zdecydowanie polecam wypróbować przepis. Dodatkowo, serniczek pięknie się prezentuje i kusi swoim wyglądem.

Składniki:

Mus z mango:

270g mango (po obraniu, bardzo dojrzałe)

1 łyżeczka żelatyny

1-2 łyżeczki cukru kokosowego (jeśli mango było mało słodkie)

Masa:

300g waniliowego jogurtu greckiego Skyr

1 brzoskwiniowa galaretka

Łyżka nasion chia

Spód:

30g mąki koksowej

30g mąki z orzechów (lub migdałowej)

15g ksylitol puder

20g oleju kokosowego (płynnego)

3-4 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Zalej żelatynę 2 łyżkami gorącej wody, wymieszaj do rozpuszczenia.
  2. Mango zmiksuj (dodaj cukier w razie potrzeby) i dodaj płynną żelatynę i od razu dokładnie zmiksuj, aby nie powstały grudki.
  3. Zalej galaretkę 250ml gorącej wody i dobrze wymieszaj. Przestudź, a następnie zmiksuj z jogurtami na jednolitą masę. Dodaj chia i wymieszaj łyżką.
  4. Zmieszaj wszystkie składniki na spód i wylep dno małej foremki (średnica 12-15cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij.
  5. Wylej na spód masę jogurtową i włóż do lodówki na ok. 30-45min.
  6. Następnie na stężałą masę jogurtową wylej mus jeżynowy i włóż do lodówki na 2-3h (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.