Ten serniczek na zimno jest cudownym połączaniem musu z mango, waniliowego nadzienia z nasionkami chia, a to wszystko na orzechowo – kokosowym spodzie. Mango, wanilia, kokos – czyż to nie brzmi pysznie? Zdecydowanie polecam wypróbować przepis. Dodatkowo, serniczek pięknie się prezentuje i kusi swoim wyglądem.
Składniki:
Mus z mango:
270g mango (po obraniu, bardzo dojrzałe)
1 łyżeczka żelatyny
1-2 łyżeczki cukru kokosowego (jeśli mango było mało słodkie)
Masa:
300g waniliowego jogurtu greckiego Skyr
1 brzoskwiniowa galaretka
Łyżka nasion chia
Spód:
30g mąki koksowej
30g mąki z orzechów (lub migdałowej)
15g ksylitol puder
20g oleju kokosowego (płynnego)
3-4 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Zalej żelatynę 2 łyżkami gorącej wody, wymieszaj do rozpuszczenia.
- Mango zmiksuj (dodaj cukier w razie potrzeby) i dodaj płynną żelatynę i od razu dokładnie zmiksuj, aby nie powstały grudki.
- Zalej galaretkę 250ml gorącej wody i dobrze wymieszaj. Przestudź, a następnie zmiksuj z jogurtami na jednolitą masę. Dodaj chia i wymieszaj łyżką.
- Zmieszaj wszystkie składniki na spód i wylep dno małej foremki (średnica 12-15cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij.
- Wylej na spód masę jogurtową i włóż do lodówki na ok. 30-45min.
- Następnie na stężałą masę jogurtową wylej mus jeżynowy i włóż do lodówki na 2-3h (najlepiej na całą noc).
Smacznego!