Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Ciasteczka, ciacha, ciastunie. Za każdym razem wzbudzają w nas chęć zjedzenia przy dobrej kawie/herbacie. Nie przepadam i nie zalecam tych paczkowanych, kupnych w supermarketach, w których na pierwszym miejscu w składzie mamy cukier i mnóstwo bardzo niskiej jakości tłuszczy. Inna sprawa jest z domowymi, zdobionymi z czułością i miłością 😊. Tym razem padło na kruche ryżowo-śmietankowe PIEGUSKI i z dużą ilością kawałków gorzkiej czekolady. Pyszne ! Bardzo polecam. Bez białek mleka krowiego i bez glutenu – dla wszystkich, którzy muszą eliminować lub ograniczają to świetna wiadomość.

Składniki:

1 jajko

15g miodu

45g oleju kokosowego

60g ksylitolu

70g mąki z orzechów laskowych

70g mąki ryżowej

30g mąki kokosowej

30g budyniu śmietankowego

Szczypta soli

Łyżeczka proszku do pieczenia

Aromat/esencja waniliowa

90g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Roztrzep jajko z miodem, płynnym olejem i ksylitolem. Dodaj resztę składników. Wymieszaj.
  2. Dodaj kawałeczki czekolady. Wymieszaj.
  3. Formuj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Piecz 12-15min w 180°C.

Smacznego !

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.