Ciasteczka, ciacha, ciastunie. Za każdym razem wzbudzają w nas chęć zjedzenia przy dobrej kawie/herbacie. Nie przepadam i nie zalecam tych paczkowanych, kupnych w supermarketach, w których na pierwszym miejscu w składzie mamy cukier i mnóstwo bardzo niskiej jakości tłuszczy. Inna sprawa jest z domowymi, zdobionymi z czułością i miłością 😊. Tym razem padło na kruche ryżowo-śmietankowe PIEGUSKI i z dużą ilością kawałków gorzkiej czekolady. Pyszne ! Bardzo polecam. Bez białek mleka krowiego i bez glutenu – dla wszystkich, którzy muszą eliminować lub ograniczają to świetna wiadomość.
Składniki:
1 jajko
15g miodu
45g oleju kokosowego
60g ksylitolu
70g mąki z orzechów laskowych
70g mąki ryżowej
30g mąki kokosowej
30g budyniu śmietankowego
Szczypta soli
Łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat/esencja waniliowa
90g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Roztrzep jajko z miodem, płynnym olejem i ksylitolem. Dodaj resztę składników. Wymieszaj.
- Dodaj kawałeczki czekolady. Wymieszaj.
- Formuj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz 12-15min w 180°C.
Smacznego !