Opublikowane 0Kategorie Dieta

To połączenie smaków często przypomina mi o roladzie lodowej własnie w tych 3 smakach. Często jadałam ją u babci – kto pamięta takie rolady? Trzy pysznie komponujące się smaki – wanilia, czekolada i truskawka.

Składniki:

250 g twarogu półtłustego

150 g jogurtu naturalnego

10 g żelatyny

25-30 g ksylitolu (do smaku)

4-5 kropel aromatu waniliowego

Galaretka truskawkowa

50 g gorzkiej czekolady

Łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Zalej żelatynę 50 ml wrzątku i wymieszaj. Galaretkę zalej 100 ml i mieszaj do rozpuszczenia. Przestudź
  2. Połowę kostki twarogu, 100g jogurtu, ksylitol i esencje waniliową zmiksuj. Dodaj łyżkę takiej masy do rozpuszczonej żelatyny w szklance i dynamicznie mieszaj. Dodaj drugą łyżkę i ponownie mieszaj. Dopiero wtedy połącz żelatynę z resztą masy miksując.
  3. Wylej masę do foremki i schłodź ok. 30min
  4. W tym czasie zmiksuj resztę twarogu, jogurtu i galaretkę. Wylej na stężałą masę waniliową.
  5. Ponownie schłodź do stężenia. Polej rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego. Podziel na kostki i przechowuj w lodówce.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.