Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Podwójnie czekoladowe brownie

 

Ponownie przychodzę do Was z przepisem w którym głównym składnikiem jest BATAT! Ostatnio ciasto pojawiło się w jasnej wersji, a tym razem w podwójnie czekoladowej z dodatkiem wiśni 😊 Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Rodzina i znajomi zachwyceni. Warto dodać, że ciasto to jest bez mąki, a zamiast cukru używamy ksylitolu. I banana. To, co czyni to brownie podwójnie czekoladowym, to ciemne kakao i gorzka, pokruszona czekolada. Oczywiście bardzo łatwe w przygotowaniu, więc serdecznie polecam !

 

Składniki:

  • 400g batata (obranego, surowego)
  • 1 banan (dojrzały)
  • 2 jajka
  • 20g kakao
  • 20g oleju kokosowego
  • 25g masła orzechowego
  • 30g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 rządki gorzkiej czekolady (2 do ciasta i jeden na wierzch)
  • 2 garści wiśni (u mnie mrożone) ok. 20 sztuk

 

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki batata. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestudź.
  2. Zblenduj razem wszystkie składniki na jednolitą masę (oprócz czekolady)
  3. Dodaj 2 rządki pokruszonej czekolady do masy i wymieszaj. Przełóż do foremki.
  4. Dodaj na wierzch wiśnie i pozostałe kawałeczki czekolady
  5. Piecz w 180°C przez około 35min
  6. Wystudź całkowicie.

Zamienniki

  1. Kakao można zamienić ewentualnie na karob – smak się jednak trochę będzie różnił.
  2. Możesz użyć dowolnego masła z fistaszków lub migdałowego.
  3. Ksylitol możesz zamienić na inna substancje słodząca, jednak sprawdź wtedy czy jest odpowiednio słodkie.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.