Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Podwójnie czekoladowe brownie

 

Ponownie przychodzę do Was z przepisem w którym głównym składnikiem jest BATAT! Ostatnio ciasto pojawiło się w jasnej wersji, a tym razem w podwójnie czekoladowej z dodatkiem wiśni 😊 Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Rodzina i znajomi zachwyceni. Warto dodać, że ciasto to jest bez mąki, a zamiast cukru używamy ksylitolu. I banana. To, co czyni to brownie podwójnie czekoladowym, to ciemne kakao i gorzka, pokruszona czekolada. Oczywiście bardzo łatwe w przygotowaniu, więc serdecznie polecam !

 

Składniki:

  • 400g batata (obranego, surowego)
  • 1 banan (dojrzały)
  • 2 jajka
  • 20g kakao
  • 20g oleju kokosowego
  • 25g masła orzechowego
  • 30g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 rządki gorzkiej czekolady (2 do ciasta i jeden na wierzch)
  • 2 garści wiśni (u mnie mrożone) ok. 20 sztuk

 

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki batata. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestudź.
  2. Zblenduj razem wszystkie składniki na jednolitą masę (oprócz czekolady)
  3. Dodaj 2 rządki pokruszonej czekolady do masy i wymieszaj. Przełóż do foremki.
  4. Dodaj na wierzch wiśnie i pozostałe kawałeczki czekolady
  5. Piecz w 180°C przez około 35min
  6. Wystudź całkowicie.

Zamienniki

  1. Kakao można zamienić ewentualnie na karob – smak się jednak trochę będzie różnił.
  2. Możesz użyć dowolnego masła z fistaszków lub migdałowego.
  3. Ksylitol możesz zamienić na inna substancje słodząca, jednak sprawdź wtedy czy jest odpowiednio słodkie.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.