Podwójnie czekoladowe brownie
Ponownie przychodzę do Was z przepisem w którym głównym składnikiem jest BATAT! Ostatnio ciasto pojawiło się w jasnej wersji, a tym razem w podwójnie czekoladowej z dodatkiem wiśni 😊 Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Rodzina i znajomi zachwyceni. Warto dodać, że ciasto to jest bez mąki, a zamiast cukru używamy ksylitolu. I banana. To, co czyni to brownie podwójnie czekoladowym, to ciemne kakao i gorzka, pokruszona czekolada. Oczywiście bardzo łatwe w przygotowaniu, więc serdecznie polecam !
Składniki:
- 400g batata (obranego, surowego)
- 1 banan (dojrzały)
- 2 jajka
- 20g kakao
- 20g oleju kokosowego
- 25g masła orzechowego
- 30g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 rządki gorzkiej czekolady (2 do ciasta i jeden na wierzch)
- 2 garści wiśni (u mnie mrożone) ok. 20 sztuk
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój na mniejsze kawałki batata. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestudź.
- Zblenduj razem wszystkie składniki na jednolitą masę (oprócz czekolady)
- Dodaj 2 rządki pokruszonej czekolady do masy i wymieszaj. Przełóż do foremki.
- Dodaj na wierzch wiśnie i pozostałe kawałeczki czekolady
- Piecz w 180°C przez około 35min
- Wystudź całkowicie.
Zamienniki
- Kakao można zamienić ewentualnie na karob – smak się jednak trochę będzie różnił.
- Możesz użyć dowolnego masła z fistaszków lub migdałowego.
- Ksylitol możesz zamienić na inna substancje słodząca, jednak sprawdź wtedy czy jest odpowiednio słodkie.
Smacznego!