Pełnoziarniste muffinki z brzoskwiniami
Tak jak wcześniej obiecałam, pomału wchodzimy w bardziej jesienne klimaty wypieków i słodkości. Tym razem postawiłam na pełnoziarniste muffinki z brzoskwiniami z ogródka. Do tego nuta cynamonu i połączenie smaków idealne. Słodycz muffinek głownie zawdzięczamy dojrzałym bananom, więc przepis jest bez dodatku białego cukru ! Takie babeczki świetnie sprawdzą się do pracy, szkoły czy na podwieczorek. Serdecznie polecam !
Składniki: (na 9-10 sztuk)
- 3 banany
- 2 jajka
- 35g oleju kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu
- 60g mąki (u mnie mix, jaglanej i pełnoziarnistej)
- 35g czekolady (pokruszonej)
- Szczypta soli
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Łyżeczka esencji waniliowej
- Cynamon
- 35g rodzynek
- 2 brzoskwinie pokrojone w kosteczkę
Wykonanie:
- Zmiksuj banany z jajkami, olejem i ksylitolem.
- Dodaj przesianą mąkę (lub mix mąk) proszek, sodę, sól, cynamon, wanilie i wymieszaj.
- Dodaj pokruszoną czekoladę i rodzynki i połowę brzoskwiń. Wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremek na babeczki i rozłóż na wierchu pozostałe brzoskwinie
- Piecz w 180°C przez około 25-30min.
Smacznego!