Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Pełnoziarniste muffinki z brzoskwiniami

Tak jak wcześniej obiecałam, pomału wchodzimy w bardziej jesienne klimaty wypieków i słodkości. Tym razem postawiłam na pełnoziarniste muffinki z brzoskwiniami z ogródka. Do tego nuta cynamonu i połączenie smaków idealne. Słodycz muffinek głownie zawdzięczamy dojrzałym bananom, więc przepis jest bez dodatku białego cukru ! Takie babeczki świetnie sprawdzą się do pracy, szkoły czy na podwieczorek. Serdecznie polecam !

Składniki: (na 9-10 sztuk)

  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 35g oleju kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60g mąki (u mnie mix, jaglanej i pełnoziarnistej)
  • 35g czekolady (pokruszonej)
  • Szczypta soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżeczka esencji waniliowej
  • Cynamon
  • 35g rodzynek
  • 2 brzoskwinie pokrojone w kosteczkę

 

 Wykonanie:

  1. Zmiksuj banany z jajkami, olejem i ksylitolem.
  2. Dodaj przesianą mąkę (lub mix mąk) proszek, sodę, sól, cynamon, wanilie i wymieszaj.
  3. Dodaj pokruszoną czekoladę i rodzynki i połowę brzoskwiń. Wymieszaj.
  4. Przełóż ciasto do foremek na babeczki i rozłóż na wierchu pozostałe brzoskwinie
  5. Piecz w 180°C przez około 25-30min.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.