Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami i cynamonem

 

Kolejna odsłona ciasta z udziałem przepysznych, soczystych, słodkich śliwek! Mam to szczęście, że  w sezonie mogę cieszyć się smakiem ogrodowych śliwek, dlatego każde ciasto smakuje nawet lepiej. Jeżeli nadal macie okazję kupić śliwki, to korzystajcie i nie zwlekajcie z przepisem. Jest bardzo wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu greckiego i bananów. Pełnoziarniste i pyszne. Idealne do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 2 jajka
  • 180g jogurtu greckiego
  • 45g oleju kokosowego (płynnego)
  • 20g masła orzechowego
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 220g mąki np. pełnoziarnistej lub orkiszowej jasnej
  • Płaska łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Łyżka esencji waniliowej lub 4-5 kropli aromatu
  • Śliwki na wierzch ciasta

 

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj banany z jajkami, jogurtem i masłem orzechowym. Dodaj olej, sok z cytryny i wymieszaj.
  2. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Mąkę przesiej.
  3. Połącz suche i mokre składniki i dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaj i przelej do foremki wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Rozłóż na wierchu śliwki (skórką do dołu).
  5. Piecz około 55-60 min w 180°C do tzw. Suchego patyczka.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.