Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami i cynamonem
Kolejna odsłona ciasta z udziałem przepysznych, soczystych, słodkich śliwek! Mam to szczęście, że w sezonie mogę cieszyć się smakiem ogrodowych śliwek, dlatego każde ciasto smakuje nawet lepiej. Jeżeli nadal macie okazję kupić śliwki, to korzystajcie i nie zwlekajcie z przepisem. Jest bardzo wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu greckiego i bananów. Pełnoziarniste i pyszne. Idealne do kawy lub herbaty.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 6 łyżek ksylitolu
- 2 jajka
- 180g jogurtu greckiego
- 45g oleju kokosowego (płynnego)
- 20g masła orzechowego
- 50g gorzkiej czekolady
- 220g mąki np. pełnoziarnistej lub orkiszowej jasnej
- Płaska łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
- Łyżka esencji waniliowej lub 4-5 kropli aromatu
- Śliwki na wierzch ciasta
Przygotowanie:
- Zmiksuj banany z jajkami, jogurtem i masłem orzechowym. Dodaj olej, sok z cytryny i wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Mąkę przesiej.
- Połącz suche i mokre składniki i dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaj i przelej do foremki wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozłóż na wierchu śliwki (skórką do dołu).
- Piecz około 55-60 min w 180°C do tzw. Suchego patyczka.
Smacznego!