Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Są takie ciasta i desery, które są lubiane niemalże prze większość osób. Jednym z nich będzie szarlotka. U mnie dzisiaj w wersji na pełnoziarnistym spodzie, dużą ilością jabłek z kruszonką z akcentami cynamonu i kardamonu, a to wszystko zwieńczone odrobiną rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Było pysznie, a jednocześnie w zdrowszej wersji. Domownicy byli zachwyceni.

Składniki:

Spód:

220g mąki pełnoziarnistej

60g oleju kokosowego

50g ksylitolu

1 jajko

Szczypta soli

Jabłka:

600g jabłek (waga po obraniu)

Sok z ½ cytryny

3-4 łyżki cukru kokosowego – w zależności od słodkości jabłek

1,5 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego)

1 (czubata) łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka cukru kokosowego

 Przygotowanie:

  1. Zagnieć ciasto (odłóż ok. ¼ na wierzch ciasta). Wylep dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 20-22cm) i włóż do lodówki na 15-30min.
  2. Jabłka obierz i pokrój na kawałeczki. W garnku skorp cytryną i podsmaż chwile na maśle na małym ogniu. Dodaj cukier kokosowy i wymieszaj.
  3. Rozrób w szklance skrobie z 3 łyżkami zimnej wody i wlej do jabłek. Mieszaj przez około 20-30sec i zdejmij z ognia.
  4. Do pozostałego ciasta dodaj cynamon, kardamom i cukier kokosowy. Wymieszaj.
  5. Podpiecz spód przez 20 min w 180°C. Następnie dołóż jabłka i kruszonkę z pozostałego ciasta.
  6. Zapiekaj 35-40min w tej samej temperaturze.
  7. Pozostaw do całkowitego ochłodzenia przed krojeniem.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.