Są takie ciasta i desery, które są lubiane niemalże prze większość osób. Jednym z nich będzie szarlotka. U mnie dzisiaj w wersji na pełnoziarnistym spodzie, dużą ilością jabłek z kruszonką z akcentami cynamonu i kardamonu, a to wszystko zwieńczone odrobiną rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Było pysznie, a jednocześnie w zdrowszej wersji. Domownicy byli zachwyceni.
Składniki:
Spód:
220g mąki pełnoziarnistej
60g oleju kokosowego
50g ksylitolu
1 jajko
Szczypta soli
Jabłka:
600g jabłek (waga po obraniu)
Sok z ½ cytryny
3-4 łyżki cukru kokosowego – w zależności od słodkości jabłek
1,5 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
1 (czubata) łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cukru kokosowego
Przygotowanie:
- Zagnieć ciasto (odłóż ok. ¼ na wierzch ciasta). Wylep dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 20-22cm) i włóż do lodówki na 15-30min.
- Jabłka obierz i pokrój na kawałeczki. W garnku skorp cytryną i podsmaż chwile na maśle na małym ogniu. Dodaj cukier kokosowy i wymieszaj.
- Rozrób w szklance skrobie z 3 łyżkami zimnej wody i wlej do jabłek. Mieszaj przez około 20-30sec i zdejmij z ognia.
- Do pozostałego ciasta dodaj cynamon, kardamom i cukier kokosowy. Wymieszaj.
- Podpiecz spód przez 20 min w 180°C. Następnie dołóż jabłka i kruszonkę z pozostałego ciasta.
- Zapiekaj 35-40min w tej samej temperaturze.
- Pozostaw do całkowitego ochłodzenia przed krojeniem.
Smacznego!