Jabłka z cynamonem, na kruchym spodzie, a do tego lekka pierzynka z białek. Kompozycja idealna. Kto z Was jest zwolennikiem jabłecznika i szarlotek ?
Bardzo smaczny przepis, polecam !:)
Składniki:
Kruchy spód:
200g mąki orkiszowej
100g masła
3 żółtka
Szczypta soli
5 kropel aromatu waniliowego
Słodzik – u mnie 9 tabletek
Nadzienie:
1 duże jabłko
4 łyżki musu brzoskwiniowego lub jabłkowego
½ łyżeczki cynamonu
Pierzynka:
3 białka
Szczypta soli
3 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
- Zagnieć ciasto na spód i wylep dno foremki (u mnie 20×20 cm) wyłożonej papierem. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj mus, cynamon i wyłóż na spód.
- Pianę ubij z ksylitolem na prawie sztywną pianę. Wyłóż na jabłka i wyrównaj.
- Piecz w 180°C przez 20 min po tym czasie zmniejsz do 150° i piecz kolejne 40 min.