Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Jabłka z cynamonem, na kruchym spodzie, a do tego lekka pierzynka z białek. Kompozycja idealna. Kto z Was jest zwolennikiem jabłecznika i szarlotek ?

Bardzo smaczny przepis, polecam !:)

Składniki:

Kruchy spód:

200g mąki orkiszowej

100g masła

3 żółtka

Szczypta soli

5 kropel aromatu waniliowego

Słodzik – u mnie 9 tabletek

Nadzienie:

1 duże jabłko

4 łyżki musu brzoskwiniowego lub jabłkowego

½ łyżeczki cynamonu

Pierzynka:

3 białka

Szczypta soli

3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Zagnieć ciasto na spód i wylep dno foremki (u mnie 20×20 cm) wyłożonej papierem. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj mus, cynamon i wyłóż na spód.
  3. Pianę ubij z ksylitolem na prawie sztywną pianę. Wyłóż na jabłka i wyrównaj.
  4. Piecz w 180°C przez 20 min po tym czasie zmniejsz do 150° i piecz kolejne 40 min.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.