Opublikowane 0Kategorie Uncategorized

Najłatwiejsza (FIT) szarlotka w 15 min !

 

Ta szarlotka to absolutny faworyt ostatnich czasów w mojej rodzince. Pokochał ją każdy za lekkość, duża ilość jabłek i lekką nutę cynamonu. Do zrobienia w 15 min (plus czas pieczenia) i gotowe. Bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna. Trzy razy na TAK! Jeśli spodziewasz się gości, a czasu mało na przygotowanie ciasta to też sprawdzi się idealnie. Bezglutenowa, bez laktozy, bez dodatkowego cukru. Polecam 😊

 

Składniki:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g maki owsianej (zmielone płatki owsiane)
  • 50g mąki migdałowej
  • 70g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duży banan (mocno dojrzały)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Kilka kropel olejku waniliowego (5-6)
  • 1 kg jabłek – użyłam krojonych ze słoika

 

Przygotowanie:

  1. Zblenduj na jednolita masę banana, jajko, olej kokosowy (wcześniej rozpuszczony), proszek, olejek i cynamon.
  2. Przelej masę do miski i dodaj mąki. Wymieszaj dokładnie i ugnieć ciasto.
  3. Wyłóż papierem do pieczenia foremkę – u mnie średnica około 26cm i wyłóż ciastem dno, zostawiając ¼ ciasta na kruszonkę na wierzch.
  4. Wyłóż cały słoik jabłek na ciasto, a na wierzch pokrusz na mniejsze kawałki pozostałe ciasto wymieszane z wiórkami kokosowymi.
  5. Piecz około 55-60 min w 180°
  6. Pozostaw do całkowitego wychłodzenia i dopiero otwórz formę i krój ciasto.

 

 

Smacznego !

 

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.