Najłatwiejsza (FIT) szarlotka w 15 min !
Ta szarlotka to absolutny faworyt ostatnich czasów w mojej rodzince. Pokochał ją każdy za lekkość, duża ilość jabłek i lekką nutę cynamonu. Do zrobienia w 15 min (plus czas pieczenia) i gotowe. Bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna. Trzy razy na TAK! Jeśli spodziewasz się gości, a czasu mało na przygotowanie ciasta to też sprawdzi się idealnie. Bezglutenowa, bez laktozy, bez dodatkowego cukru. Polecam 😊
Składniki:
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g maki owsianej (zmielone płatki owsiane)
- 50g mąki migdałowej
- 70g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duży banan (mocno dojrzały)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Pół łyżeczki cynamonu
- Kilka kropel olejku waniliowego (5-6)
- 1 kg jabłek – użyłam krojonych ze słoika
Przygotowanie:
- Zblenduj na jednolita masę banana, jajko, olej kokosowy (wcześniej rozpuszczony), proszek, olejek i cynamon.
- Przelej masę do miski i dodaj mąki. Wymieszaj dokładnie i ugnieć ciasto.
- Wyłóż papierem do pieczenia foremkę – u mnie średnica około 26cm i wyłóż ciastem dno, zostawiając ¼ ciasta na kruszonkę na wierzch.
- Wyłóż cały słoik jabłek na ciasto, a na wierzch pokrusz na mniejsze kawałki pozostałe ciasto wymieszane z wiórkami kokosowymi.
- Piecz około 55-60 min w 180°
- Pozostaw do całkowitego wychłodzenia i dopiero otwórz formę i krój ciasto.
Smacznego !