Opublikowane 1Kategorie Dieta, Zdrowie

Muffinki z kokosem i czekoladą

Jest wśród nas wiele fanów tego połączenia – co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Kokos, kakao, czekolada a do tego jeszcze malinki to kombinacja idealna. Dzisiaj przedstawiam Wam z pewnością znane, ale jakże lubiane szybkie babeczki. Oczarują Was wyglądem i przede wszystkim smakiem 😊

Składniki: (na 9-10 sztuk)

  • 4 banany (średnie/małe)
  • 2 jajka
  • 35g oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Łyżka kakao
  • 130g mąki orkiszowej
  • 40g mąki kukurydzianej
  • 40g czekolady (pokruszonej)
  • Szczypta soli
  • Cynamon – do smaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka esencji waniliowej
  • Garść malin

 Wykonanie:

  1. Zmiksuj banany (pół zostaw na wierzch) z jajkami, olejem i ksylitolem.
  2. Dodaj przesiane mąki, proszek, cynamon, kakao, sól, wanilie i wymieszaj.
  3. Dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj.
  4. Przełóż ciasto do foremek na babeczki i rozłóż na wierzchu pozostałego banana i maliny.
  5. Piecz w 180°C przez około 25-30min.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.