Muffinki z kokosem i czekoladą
Jest wśród nas wiele fanów tego połączenia – co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Kokos, kakao, czekolada a do tego jeszcze malinki to kombinacja idealna. Dzisiaj przedstawiam Wam z pewnością znane, ale jakże lubiane szybkie babeczki. Oczarują Was wyglądem i przede wszystkim smakiem 😊
Składniki: (na 9-10 sztuk)
- 4 banany (średnie/małe)
- 2 jajka
- 35g oleju kokosowego
- 3-4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Łyżka kakao
- 130g mąki orkiszowej
- 40g mąki kukurydzianej
- 40g czekolady (pokruszonej)
- Szczypta soli
- Cynamon – do smaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka esencji waniliowej
- Garść malin
Wykonanie:
- Zmiksuj banany (pół zostaw na wierzch) z jajkami, olejem i ksylitolem.
- Dodaj przesiane mąki, proszek, cynamon, kakao, sól, wanilie i wymieszaj.
- Dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremek na babeczki i rozłóż na wierzchu pozostałego banana i maliny.
- Piecz w 180°C przez około 25-30min.