Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Mocno czekoladowe ciasteczka migdałowe z żurawiną

Popołudnia przy kubku herbaty i książce? Szczególnie w weekendy gdy mamy na to czasem odrobinę więcej czasu. Brzmi idealnie, a do tego jeszcze jak dodamy domowe ciasteczko będzie bajka, prawda? W dodatku mocno czekoladowe, z mąką migdałową, masłem z nerkowców i suszoną żurawiną. Bardzo szybkie, bardzo proste! Serdecznie polecam 😊.

Składniki:

80g gorzkiej czekolady

45g ksylitolu (lub dowolnej substancji słodzącej)

40g mąki migdałowej

40g płatków owsianych

40g mąki żytniej typ 2000

40g masła z nerkowców

40g żurawiny suszonej

6 łyżek mleka ryżowego (zwykłego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Łyżeczka esencji waniliowej lub 4-5 kropelek aromatu

Przygotowanie:

  1. Rozpuść czekoladę. W misce wymieszaj mąki, płatki, proszek, ksylitol, proszek, sól.
  2. Dodaj czekoladę do miski, masło z nerkowców, esencje i mleko. Wymieszaj dokładnie.
  3. Dodaj żurawinę.
  4. Podziel na ok. 12 kulek i lekko spłaszcz tworząc ciasteczka.
  5. Piecz w 180°C 12-15min.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.