Mocno czekoladowe ciasteczka migdałowe z żurawiną
Popołudnia przy kubku herbaty i książce? Szczególnie w weekendy gdy mamy na to czasem odrobinę więcej czasu. Brzmi idealnie, a do tego jeszcze jak dodamy domowe ciasteczko będzie bajka, prawda? W dodatku mocno czekoladowe, z mąką migdałową, masłem z nerkowców i suszoną żurawiną. Bardzo szybkie, bardzo proste! Serdecznie polecam 😊.
Składniki:
80g gorzkiej czekolady
45g ksylitolu (lub dowolnej substancji słodzącej)
40g mąki migdałowej
40g płatków owsianych
40g mąki żytniej typ 2000
40g masła z nerkowców
40g żurawiny suszonej
6 łyżek mleka ryżowego (zwykłego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Łyżeczka esencji waniliowej lub 4-5 kropelek aromatu
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę. W misce wymieszaj mąki, płatki, proszek, ksylitol, proszek, sól.
- Dodaj czekoladę do miski, masło z nerkowców, esencje i mleko. Wymieszaj dokładnie.
- Dodaj żurawinę.
- Podziel na ok. 12 kulek i lekko spłaszcz tworząc ciasteczka.
- Piecz w 180°C 12-15min.