Mocno czekoladowe ciasteczka z żurawiną i mąką migdałową. Coś dla fanów czekolady i ciasteczek za razem. Ciasteczka mają to do siebie, że ich przygotowanie może być bardzo proste. W tym przepisie tak właśnie jest ! Wystarczy wszystko zmieszać, uformować i upiec. Takie proste, a takie pyszne 😊
Składniki:
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
35g mąki migdałowej
15g kakao
Łyżka czekoladowego białka (lub łyżka mąki migdałowej)
20g płynnego oleju kokosowego
30g masła migdałowego (lub orzechowego)
35g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
Garstka żurawiny
1-2 łyżki cukru kokosowego – w zależności od potrzeb
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
Łyżeczka esencji waniliowej
Szczypta soli
Przygotowanie:
- Zalej siemię 6 łyżkami gorącej wody i odstaw na 10min.
- Połącz w misce resztę składników i dodaj napęczniałe siemię.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ulep 8-10 sztuk ciastek i piecz przez 12-15 min w 180°C.
Smacznego!