Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Mocno czekoladowe ciasteczka z żurawiną i mąką migdałową. Coś dla fanów czekolady i ciasteczek za razem. Ciasteczka mają to do siebie, że ich przygotowanie może być bardzo proste. W tym przepisie tak właśnie jest ! Wystarczy wszystko zmieszać, uformować i upiec. Takie proste, a takie pyszne 😊

Składniki:

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

35g mąki migdałowej

15g kakao

Łyżka czekoladowego białka (lub łyżka mąki migdałowej)

20g płynnego oleju kokosowego

30g masła migdałowego (lub orzechowego)

35g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)

Garstka żurawiny

1-2 łyżki cukru kokosowego – w zależności od potrzeb

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

Łyżeczka esencji waniliowej

Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zalej siemię 6 łyżkami gorącej wody i odstaw na 10min.
  2. Połącz w misce resztę składników i dodaj napęczniałe siemię.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ulep 8-10 sztuk ciastek i piecz przez 12-15 min w 180°C.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.