Te ciasteczka, to świetny sposób na zwiększenie ilości warzy i owoców u wszystkich małych jak i większych niejadków. Dzięki nim, ciasteczka są jeszcze bardziej bogate w błonnik, są wilgotne, słodkie i pyszne. Kolejnym atutem jest ich mniejsza kaloryczność, ze względu na dodatek warzyw.
Składniki:
50g płatków owsianych błyskawicznych
50g mąki
50g masła orzechowego crunchy
1 jajko
30-35g słodzika (dowolnie, do smaku)
½ średniego jabłka (około 70g)
1 mała marchewka ( około 80g)
30g rodzynek ( lub innych bakali, orzechów)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Przygotowanie:
- Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Jabłko na dużych, marchew na małych oczkach.
- Wymieszaj resztę składników.
- Nakładaj łyżką porcję na ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz około 15 min w 180°C do zarumienienia.
Smacznego!