Dzisiaj delikatnie inne smaki. Karob nie jest tak często wykorzystywany w kuchni, dlatego postanowiłam przygotować przepis właśnie z jego użyciem. Używają go często osoby, które nie mogą spożywać kakao. Smakiem się jednak różnią. Karob jest słodszy i nadaje całkowicie inny posmak ciasteczka. Warto kiedyś spróbować. A w połączeniu z malinką pasuje idealnie.
Składniki:
Na 9-10 ciasteczek
1 jajko
20-25g syropu daktylowego (lub inny płynny słodzik)
25g oleju kokosowego (płynny)
40g kaszy manny
30g mąki kokosowej
8g karobu (zamiennie kakao)
5-6 kropli aromatu waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Garść malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
- Rozbełtać jajko. Wymieszać wszystkie składniki. Uformować ciasteczka.
- Lekko rozpłaszczyć i zrobić wgłębienie na malinę. Dołożyć maliny.
- Piec 13-15 min w 180°C.
Smacznego!