Opublikowane 0Kategorie Dieta, Uncategorized, Zdrowie

Kokosowe kuleczki a’la Raffaello

 

Dzisiejszy przepis będzie z kolejnym ,,super” składnikiem. Tym razem padło na – KASZĘ JAGLANĄ ! Tak tak, te piękne i pyszne kuleczki a’la Raffaello są na bazie tej wspaniałej i pełnej wartości odżywczych i prozdrowotnych dla nas właściwości kaszy. Bardzo szybkie do zrobienia z niewielkiej ilości składników, delikatnie słodkie, kokosowe, rozpływające się. Jeśli nie jesteś fanem kaszy jaglanej to wspaniała okazja żeby dać jej jeszcze jedną szansę. Mówię to z przekonaniem, ponieważ kuleczki bardzo zasmakowały nawet osobie, która kaszy jaglanej nie lubi 😊. To co, spróbujecie? Jeśli tak, to koniecznie dajcie znać jak smakowały 😊

 

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 400g mleka ryżowego
  • 20g ksylitolu
  • 10g oleju kokosowego
  • 3-4 kropelki aromatu waniliowego (lub koksowego jeśli posiadasz)
  • 60g wiórków kokosowych + garść to obtoczenia kulek

Opcjonalnie:

  • Łyżeczka liofilizowanych truskawek/malin

 

Przygotowanie:

  1. Dokłądnie opłucz kaszę na sitku zimną wodą kilkukrotnie aby pozbyć się goryczki. To bardzo ważny krok i nie należy go omijać.
  2. Ugotuj kaszę na mleku dodając olej kokosowy i olejek waniliowy. Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękką pulpą. Dodaj do jeszcze ciepłej wiorki i porządnie wymieszaj.
  3. Odstaw na kilka minut (3-4), aby delikatnie przestygła i możliwe było lepienie kulek.
  4. Lep kulki wielkości orzechów laskowych i obtocz w wiórkach.
  5. Na koniec możesz posypać liofilizowanym owocem.
  6. Przechowuj kuleczki w lodówce.

 

Zamienniki:

  • Ksyliotl możesz zamienić na inny słodzik np. erytrol, stevie, miód czy zwykły cukier.
  • Mleko ryżowe możesz dowolnie wymienić na każde inne, tylko pamiętaj ze ryżowe jest naturalnie delikatnie słodkie, więc przy wymianie na inne spróbuj masy przed lepieniem czy jest dostatecznie słodka.

 

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.