Kokosowe kuleczki a’la Raffaello
Dzisiejszy przepis będzie z kolejnym ,,super” składnikiem. Tym razem padło na – KASZĘ JAGLANĄ ! Tak tak, te piękne i pyszne kuleczki a’la Raffaello są na bazie tej wspaniałej i pełnej wartości odżywczych i prozdrowotnych dla nas właściwości kaszy. Bardzo szybkie do zrobienia z niewielkiej ilości składników, delikatnie słodkie, kokosowe, rozpływające się. Jeśli nie jesteś fanem kaszy jaglanej to wspaniała okazja żeby dać jej jeszcze jedną szansę. Mówię to z przekonaniem, ponieważ kuleczki bardzo zasmakowały nawet osobie, która kaszy jaglanej nie lubi 😊. To co, spróbujecie? Jeśli tak, to koniecznie dajcie znać jak smakowały 😊
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 400g mleka ryżowego
- 20g ksylitolu
- 10g oleju kokosowego
- 3-4 kropelki aromatu waniliowego (lub koksowego jeśli posiadasz)
- 60g wiórków kokosowych + garść to obtoczenia kulek
Opcjonalnie:
- Łyżeczka liofilizowanych truskawek/malin
Przygotowanie:
- Dokłądnie opłucz kaszę na sitku zimną wodą kilkukrotnie aby pozbyć się goryczki. To bardzo ważny krok i nie należy go omijać.
- Ugotuj kaszę na mleku dodając olej kokosowy i olejek waniliowy. Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękką pulpą. Dodaj do jeszcze ciepłej wiorki i porządnie wymieszaj.
- Odstaw na kilka minut (3-4), aby delikatnie przestygła i możliwe było lepienie kulek.
- Lep kulki wielkości orzechów laskowych i obtocz w wiórkach.
- Na koniec możesz posypać liofilizowanym owocem.
- Przechowuj kuleczki w lodówce.
Zamienniki:
- Ksyliotl możesz zamienić na inny słodzik np. erytrol, stevie, miód czy zwykły cukier.
- Mleko ryżowe możesz dowolnie wymienić na każde inne, tylko pamiętaj ze ryżowe jest naturalnie delikatnie słodkie, więc przy wymianie na inne spróbuj masy przed lepieniem czy jest dostatecznie słodka.
Smacznego!