Kawowo-piernikowy serniczek z czekoladą i orzechami
Zaczynam pomału przygotowywać nowości na tegoroczne święta. Tym razem postawiłam na delikatny lekki serniczek na jogurcie greckim bez dodatku tłuszczu i jajek. Kawowo-piernikowy z gorzką czekoladą i pokruszonymi orzechami włoskimi. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam spróbować już przed świętami, może akurat zdecydujecie się go wtedy zaserwować rodzinie i bliskim.
Składniki:
- 400g jogurtu greckiego
- ½ mocnej kawy
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 8 kropelek aromatu waniliowego
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- 2 rzędy gorzkiej czekolady
- Łyżeczka oleju kokosowego
- 2 garstki orzechów włoskich
- 140g pierniczków bez czekolady typu Katarzynki
Przygotowanie:
- Zalej i wymieszaj dokładnie żelatynę 10 łyżeczkami wrzącej wody.
- Zmiksuj jogurt z ksylitolem, aromatem i kawą.
- Dodaj łyżkę masy do żelatyny i szybko wymieszaj. Dodaj drugą i trzecią łyżkę i dopiero wtedy dodaj żelatynę do pozostałej masy. Dzięki temu nie powstaną grudki.
- Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Następnie poukładaj ciasno na dnie pierniczki.
- Zalej wszystko masą i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 2-3h.
- Rozpuść czekoladę i wymieszaj z olejem kokosowym. Polej wierzch serniczka i posyp zmielonymi (pokruszonymi drobno) orzechami włoskimi.
- Przechowuj w lodówce.
Smacznego!