Opublikowane 0Kategorie Uncategorized

Kawowo-piernikowy serniczek z czekoladą i orzechami

Zaczynam pomału przygotowywać nowości na tegoroczne święta. Tym razem postawiłam na delikatny lekki serniczek na jogurcie greckim bez dodatku tłuszczu i jajek. Kawowo-piernikowy z gorzką czekoladą i pokruszonymi orzechami włoskimi. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam spróbować już przed świętami, może akurat zdecydujecie się go wtedy zaserwować rodzinie i bliskim.

 

Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • ½ mocnej kawy
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 8 kropelek aromatu waniliowego
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 rzędy gorzkiej czekolady
  • Łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 garstki orzechów włoskich
  • 140g pierniczków bez czekolady typu Katarzynki

 

Przygotowanie:

  1. Zalej i wymieszaj dokładnie żelatynę 10 łyżeczkami wrzącej wody.
  2. Zmiksuj jogurt z ksylitolem, aromatem i kawą.
  3. Dodaj łyżkę masy do żelatyny i szybko wymieszaj. Dodaj drugą i trzecią łyżkę i dopiero wtedy dodaj żelatynę do pozostałej masy. Dzięki temu nie powstaną grudki.
  4. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Następnie poukładaj ciasno na dnie pierniczki.
  5. Zalej wszystko masą i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 2-3h.
  6. Rozpuść czekoladę i wymieszaj z olejem kokosowym. Polej wierzch serniczka i posyp zmielonymi (pokruszonymi drobno) orzechami włoskimi.
  7. Przechowuj w lodówce.

 

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.