Puszyste, pyszne ciacho z dużą ilością jabłek, do szkoły, pracy, na II śniadanie lub kawy czy herbaty. Polecam 🙂
Składniki:
4 jajka
100g masła
70g mąki orkiszowej
1 banan
Słodzik u mnie 15 tabletek – lub inny dowolny do smaku
1 duże jabłko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½-1 łyżeczki cynamonu
Wanilia
Szczypta soli
Przygotowanie:
- Oddziel żółtko od białek. Żółtko zmiksuj z bananem, słodzikiem, wanilią, rozpuszczonym, przestudzonym masłem.
- Dodaj proszek, sodę, cynamon, mąkę, wymieszaj.
- Dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę jabłko. Wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną piane ze szczyptą soli.
- Delikatnie wymieszaj z masą z jabłkami
- Przelej do blaszki wyłożonej papierem. Wyrównaj.
- Piecz w 180°C 30-35min (kontrolując od 30 min czy się nie przypieka).