Opublikowane 0Kategorie Dieta

Domowa granola jest znacznie lepszą alternatywą niż większość kupnych, gdzie ilość cukru może wielu zaskoczyć po spojrzeniu na etykietę. W domowej wersji w pełni możemy kontrolować ilości, jakość i proporcję dodawanych składników. Rano wystarczy dodać do jogurtu z dodatkiem świeżych owoców i śniadanie gotowe.

Składniki:

120g płatków owsianych górskich

100g soku z jabłek (mętny, tłoczony na zimno)

10g siemienia

20g pestek dyni

30g płatków migdałowych

30g suszonych śliwek

10g oleju (delikatnego w smaku np. kokosowy)

2-3 kropelki aromatu waniliowego

½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Śliwki pokrój w kosteczkę. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Wyłóż na papier do pieczenia i rozprowadź na dość cienką warstwę.
  3. Piecz 12-15 min w 160°C pilnując aby nie przypalić.
  4. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.