Opublikowane 0Kategorie Dieta

Jest wielu fanów tego deseru. Delikatny biszkopt, smaki kawowe i śmietankowa, kremowa warstwa, a to wszystko oprószone kakao. W mojej wersji deser jest tak samo obłędnie pyszny, ale bez dodatku cukru. Używamy słodzika w zamian, dzięki czemu można nieco obniżyć kaloryczność deseru ciesząc się tym samym przepysznym smakiem.

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka

90g ksylitolu/erytrolu

90g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Masa:

250g mascarpone

250ml śmietanki 30% (schłodzonej)

2-3 łyżki ksylitolu (do smaku)

Dodatkowo:

2x espresso (do nasączenia biszkoptu)

Kakao do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj jajka z ksylitolem na puszystą masę. (w robocie kuchennym około 5 min). Pod koniec dodaj łyżkę oleju.
  2. Dodaj przesianą mąkę i proszek i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników.
  3. Wylej puszystą masę do foremki wyłożonej papierem (u mnie 20×20) i piecz w 180°C przez 18-20 min do zarumienienia. Wystudź całkowicie biszkopt i przekrój na 2 blaty.
  4. Ubij śmietankę z mascarpone i słodzikiem na zwięzłą masę.
  5. Przekrojone blaty nasącz ostudzonym espresso.
  6. Wyłóż 2/3 masy na pierwszy blat, dołóż drugi, lekko dociśnij i wyłóż pozostałą masę na wierchu.
  7. Posyp kakao
  8. Schłodź w lodówce przez co najmniej 2h.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.