Jest wielu fanów tego deseru. Delikatny biszkopt, smaki kawowe i śmietankowa, kremowa warstwa, a to wszystko oprószone kakao. W mojej wersji deser jest tak samo obłędnie pyszny, ale bez dodatku cukru. Używamy słodzika w zamian, dzięki czemu można nieco obniżyć kaloryczność deseru ciesząc się tym samym przepysznym smakiem.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
90g ksylitolu/erytrolu
90g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa:
250g mascarpone
250ml śmietanki 30% (schłodzonej)
2-3 łyżki ksylitolu (do smaku)
Dodatkowo:
2x espresso (do nasączenia biszkoptu)
Kakao do oprószenia
Przygotowanie:
- Zmiksuj jajka z ksylitolem na puszystą masę. (w robocie kuchennym około 5 min). Pod koniec dodaj łyżkę oleju.
- Dodaj przesianą mąkę i proszek i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników.
- Wylej puszystą masę do foremki wyłożonej papierem (u mnie 20×20) i piecz w 180°C przez 18-20 min do zarumienienia. Wystudź całkowicie biszkopt i przekrój na 2 blaty.
- Ubij śmietankę z mascarpone i słodzikiem na zwięzłą masę.
- Przekrojone blaty nasącz ostudzonym espresso.
- Wyłóż 2/3 masy na pierwszy blat, dołóż drugi, lekko dociśnij i wyłóż pozostałą masę na wierchu.
- Posyp kakao
- Schłodź w lodówce przez co najmniej 2h.
Smacznego!