FIT sernik z brzoskwinią i nutą pomarańczy.
Był już przepis na bardzo czekoladowy sernik to teraz przyszedł czas na bardziej klasyczne wydanie tego deseru. FIT sernik z brzoskwinią i nutą pomarańczy to zdrowe wydanie tak bardzo lubianego w mojej rodzinie wypieku. Postawiłam na prostotę i mamy tu czystą serową masę bez spodu i polewy. Są tego co najmniej dwa plusy. Jeden to taki, że dzięki temu robi się go bardzo szybko, a drugi ograniczamy dodatkowe składniki i możemy cieszyć się czystą postacią sernika. Ser dostałam od znajomego ze wsi, więc ciężko było się nie skusić na taki właśnie deser, ale sklepowy również nada się doskonale 🙂 !
Skórka pomarańczy lub olejek pomarańczowy nadaje mu świątecznego klimatu, także sprawdzi się też świetnie na świątecznym stole. Bez glutenu, bez rafinowanego cukru, wysokobiałkowy, a przy tym pyszny ! Przeszedł wiele testów w rodzinie i wśród znajomych i jednogłośnie został zatwierdzony 😊
Składniki:
- 750g twarogu półtłustego
- 4 żółtka
- 2 białka jaj
- ¾ szklanki ksylitolu
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 80g oleju kokosowego
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżeczka esencji waniliowej
- 8-10 kropelek olejku pomarańczowego
Przygotowanie:
- Zmiel twaróg.
- Oddziel żółtka od białek jaj. W jednej misce umieść 4 żółtka, a w drugiej 2 białka.
- Odłóż do osobnej szklanki 3 łyżki ksylitolu. Resztę przesyp do miski z zółtkami i zmiksuj na jasną, pusztą masę. Następnie dodaj esencje waniliową, aromat pomarańczowy i zmielony twaróg. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Dodaj do masy rozpuszczony i lekko przestudzony olej kokosowy oraz budyń z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj ponownie do połączenia składników.
- Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając porcjami odłożony ksylitol (3 łyżki).
- Dodaj porcjami ubite białka z cukrem do masy twarogowej i delikatnie mieszaj za każdym razem. Masa powinna nabrać lekkości i puszystości.
- Odsącz i pokrój brzoskwinie w małą kostkę. Wymieszaj z gotową masą.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia i przelej do niej masę.
- Na dno piekarnika włóż naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Zostaw je tam na cały czas pieczenia sernika.
- Piecz sernik około 60 min w 180°C (góra – dół) .
- Pozostaw sernik do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Zamienniki:
- Brzoskwinię można zamienić na rodzynki, żurawinę lub dowolne bakalie.
- Budyń można zamienić na mąkę kukurydzianą.
- Dodatkowo można polać sernik rozpuszczona gorzką czekoladą.
- Sernik jest delikatnie słodki, jeśli lubisz słodsze wypieki dodaj 2-3 łyżki ksylitolu.
- Ksylitol można zamienić na zwykły cukier, jednak dajemy wtedy 1/2 szklanki.
- Pozostałe 2 białka możesz użyć następnego dnia do omleta, jajecznicy lub nawet zamrozić.
Smacznego!