Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

FIT sernik z brzoskwinią i nutą pomarańczy.

Był już przepis na bardzo czekoladowy sernik to teraz przyszedł czas na bardziej klasyczne wydanie tego deseru. FIT sernik z brzoskwinią i nutą pomarańczy to zdrowe wydanie tak bardzo lubianego w mojej rodzinie wypieku. Postawiłam na prostotę i mamy tu czystą serową masę bez spodu i polewy. Są tego co najmniej dwa plusy. Jeden to taki, że dzięki temu robi się go bardzo szybko, a drugi ograniczamy dodatkowe składniki i możemy cieszyć się czystą postacią sernika. Ser dostałam od znajomego ze wsi, więc ciężko było się nie skusić na taki właśnie deser, ale sklepowy również nada się doskonale 🙂 !

Skórka pomarańczy lub olejek pomarańczowy nadaje mu świątecznego klimatu, także sprawdzi się też świetnie na świątecznym stole. Bez glutenu, bez rafinowanego cukru, wysokobiałkowy, a przy tym pyszny ! Przeszedł wiele testów w rodzinie i wśród znajomych i jednogłośnie został zatwierdzony 😊

 

Składniki:

  • 750g twarogu półtłustego
  • 4 żółtka
  • 2 białka jaj
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 80g oleju kokosowego
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżeczka esencji waniliowej
  • 8-10 kropelek olejku pomarańczowego

 Przygotowanie:

  1. Zmiel twaróg.
  2. Oddziel żółtka od białek jaj. W jednej misce umieść 4 żółtka, a w drugiej 2 białka.
  3. Odłóż do osobnej szklanki 3 łyżki ksylitolu. Resztę przesyp do miski z zółtkami i zmiksuj na jasną, pusztą masę. Następnie dodaj esencje waniliową, aromat pomarańczowy i zmielony twaróg. Zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Dodaj do masy rozpuszczony i lekko przestudzony olej kokosowy oraz budyń z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj ponownie do połączenia składników.
  5. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając porcjami odłożony ksylitol (3 łyżki).
  6. Dodaj porcjami ubite białka z cukrem do masy twarogowej i delikatnie mieszaj za każdym razem. Masa powinna nabrać lekkości i puszystości.
  7. Odsącz i pokrój brzoskwinie w małą kostkę. Wymieszaj z gotową masą.
  8. Wyłóż formę papierem do pieczenia i przelej do niej masę.
  9. Na dno piekarnika włóż naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Zostaw je tam na cały czas pieczenia sernika.
  10. Piecz sernik około 60 min w 180°C (góra – dół) .
  11. Pozostaw sernik do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Zamienniki:

  • Brzoskwinię można zamienić na rodzynki, żurawinę lub dowolne bakalie.
  • Budyń można zamienić na mąkę kukurydzianą.
  • Dodatkowo można polać sernik rozpuszczona gorzką czekoladą.
  • Sernik jest delikatnie słodki, jeśli lubisz słodsze wypieki dodaj 2-3 łyżki ksylitolu.
  • Ksylitol można zamienić na zwykły cukier, jednak dajemy wtedy 1/2 szklanki.
  • Pozostałe 2 białka możesz użyć następnego dnia do omleta, jajecznicy lub nawet zamrozić.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.