W moim domu fanów ciasta drożdżowego nie brakuje. Zawsze znajdą się chętni na domowe cieplutkie drożdżówki czy ciasto z owocami i kruszonką. Tym razem postawiłam na waniliowy twarożek i malinki. Wyszło pysznie. Polecam.
Składniki:
250g mąki
40g masła
40g cukru
90-100ml mleka
7g drożdży suchych (1 paczuszka)
1 jajko
Szczypta soli
150g twarożku grani (u mnie Piątnica)
Łyżka miodu
Maliny (lub inne owoce na wierzch)
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone, ostudzone masło, mleko i jajko (w temperaturze pokojowej).
- Zagnieć ciasto, oprósz mąką, pokryj miseczkę czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około. 90 min
- Po tym czasie, lekko wyrób ciasto ponownie podziel na 7-8 bułeczek.
- Wyduś dnem szklanki w każdej bułeczce wgłębienie.
- Nałóż twarożek wymieszany z miodem. Dołóż malinki
- Zakryj ściereczką i zostaw na czas nagrzewania piekarnika. (góra dół 180 stopni)
- Piecz 20-25 min.
Smacznego!