Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

W moim domu fanów ciasta drożdżowego nie brakuje. Zawsze znajdą się chętni na domowe cieplutkie drożdżówki czy ciasto z owocami i kruszonką. Tym razem postawiłam na waniliowy twarożek i malinki. Wyszło pysznie. Polecam.

Składniki:

250g mąki

40g masła

40g cukru

90-100ml mleka

7g drożdży suchych (1 paczuszka)

1 jajko

Szczypta soli

150g twarożku grani (u mnie Piątnica)

Łyżka miodu

Maliny (lub inne owoce na wierzch)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone, ostudzone masło, mleko i jajko (w temperaturze pokojowej).
  2. Zagnieć ciasto, oprósz mąką, pokryj miseczkę czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około. 90 min
  3. Po tym czasie, lekko wyrób ciasto ponownie podziel na 7-8 bułeczek.
  4. Wyduś dnem szklanki w każdej bułeczce wgłębienie.
  5. Nałóż twarożek wymieszany z miodem. Dołóż malinki
  6. Zakryj ściereczką i zostaw na czas nagrzewania piekarnika. (góra dół 180 stopni)
  7. Piecz 20-25 min.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.