Domowy Snickers Bars
Kto ma ochotę na domowe wersje znanych batoników ? Te są na bazie daktyli i masła orzechowego – jeśli mówimy o karmelowej części. Spód tworzy mieszanka zdrowych mąk i ryżowego białka waniliowego, dzięki czemu odrobina protein wpada nam do przepisu! Bardzo łatwe do zrobienia, o wiele zdrowsze (bez dwóch zdań! :D) od wersji kupnej, a wśród domowników dało się słyszeć: „smakują jak snickersy”. Bardzo polecam spróbować, szczególnie, jeśli ciężko Wam zrezygnować z kupnych słodyczy.
Składniki:
Spód:
- 50g mąki kokosowej
- 40g mąki migdałowej
- 30g oleju kokosowego
- 15g waniliowego białka ryżowego
- 1-2 łyżki mleka
Masa karmelowa:
- 120g daktyli -moczonych we wrzątku przez 30 min i odsączonych.
- 40g masła orzechowego
- Szczypta soli
- 30g pokruszonych niesolonych orzeszków ziemnych
Wierzch:
- 50g gorzkiej czekolady
- Łyżka płynnego oleju koksowego
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki na spód i dociśnij do dna małej silikonowej foremki. Włóż do zamrażalnika na czas robienia masy karmelowej.
- Zblenduj daktyle z masłem orzechowym i szczyptą soli. Wyłóż równomiernie masę na schłodzony spód. Posyp orzeszkami i lekko dociśnij. Włóż ponownie do zamrażarki na 10 min.
- Rozpuść czekoladę i dodaj olej. Polej wierzch ciasta i kolejny raz włóż do zamrażarki na 15 min.
- Po tym czasie łatwo będzie wyjąc ciasto z foremki i pokroić na kawałki.
- Następnie snickersy przechowujemy w lodowce.