Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Domowy Snickers Bars

Kto ma ochotę na domowe wersje znanych batoników ? Te są na bazie daktyli i masła orzechowego – jeśli mówimy o karmelowej części. Spód tworzy mieszanka zdrowych mąk i ryżowego białka waniliowego, dzięki czemu odrobina protein wpada nam do przepisu! Bardzo łatwe do zrobienia, o wiele zdrowsze (bez dwóch zdań! :D) od wersji kupnej, a wśród domowników dało się słyszeć: „smakują jak snickersy”. Bardzo polecam spróbować, szczególnie, jeśli ciężko Wam zrezygnować z kupnych słodyczy.

 

Składniki:

Spód:

  • 50g mąki kokosowej
  • 40g mąki migdałowej
  • 30g oleju kokosowego
  • 15g waniliowego białka ryżowego
  • 1-2 łyżki mleka

Masa karmelowa:

  • 120g daktyli -moczonych we wrzątku przez 30 min i odsączonych.
  • 40g masła orzechowego
  • Szczypta soli
  • 30g pokruszonych niesolonych orzeszków ziemnych

Wierzch:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • Łyżka płynnego oleju koksowego

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na spód i dociśnij do dna małej silikonowej foremki. Włóż do zamrażalnika na czas robienia masy karmelowej.
  2. Zblenduj daktyle z masłem orzechowym i szczyptą soli. Wyłóż równomiernie masę na schłodzony spód. Posyp orzeszkami i lekko dociśnij. Włóż ponownie do zamrażarki na 10 min.
  3. Rozpuść czekoladę i dodaj olej. Polej wierzch ciasta i kolejny raz włóż do zamrażarki na 15 min.
  4. Po tym czasie łatwo będzie wyjąc ciasto z foremki i pokroić na kawałki.
  5. Następnie snickersy przechowujemy w lodowce.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.