Domowe, proteinowe MICHAŁKI
Kto lubi sięgnąć czasem po kupne cukierki do kawki? Michałki, tiki-taki i cała reszta kusi wyglądem i smakiem. Dlatego przychodzę z pomocą i przepisem na domowe michałki i to z dodatkiem odżywki białkowej, dzięki czemu wzbogacamy je w proteiny i sycą na dłużej niż te sklepowe ! Wystarczy wymieszać, schłodzić i polać gorzką czekoladą! Kto się skusi ?:)
Składniki:
- 20g mąki migdałowej
- 20g mąki kokosowej
- 25g kakao
- 40g oleju kokosowego (płynnego)
- 30g masła orzechowego
- 35g odżywki białkowej (smaki wanilia lub czekolada sprawdzą się najlepiej)
- 30g orzechów ziemnych (pokruszonych)
- 3-4 krople aromatu orzechowego – opcjonalnie
Dodatkowo:
•6-8 kostek gorzkiej czekolady
•pół łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Łączymy dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę i przekładamy do małej foremki i chłodzimy w lodówce. (ok. 20-30min)
- W tym czasie rozpuść czekoladę i wymieszaj z olej kokosowym i zostaw, aby delikatnie przestygła.
- Po tym czasie kroimy na małe kawałki i polewamy roztopioną gorzką czekoladą wymieszaną z olejem kokosowym i ponownie chłodzimy batoniki. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego !