Opublikowane 0Kategorie Uncategorized

Domowe, proteinowe MICHAŁKI

Kto lubi sięgnąć czasem po kupne cukierki do kawki? Michałki, tiki-taki i cała reszta kusi wyglądem i smakiem. Dlatego przychodzę z pomocą i przepisem na domowe michałki i to z dodatkiem odżywki białkowej, dzięki czemu wzbogacamy je w proteiny i sycą na dłużej niż te sklepowe ! Wystarczy wymieszać, schłodzić i polać gorzką czekoladą! Kto się skusi ?:)

 

Składniki:

  • 20g mąki migdałowej
  • 20g mąki kokosowej
  • 25g kakao
  • 40g oleju kokosowego (płynnego)
  • 30g masła orzechowego
  • 35g odżywki białkowej (smaki wanilia lub czekolada sprawdzą się najlepiej)
  • 30g orzechów ziemnych (pokruszonych)
  • 3-4 krople aromatu orzechowego – opcjonalnie

Dodatkowo:
•6-8 kostek gorzkiej czekolady
•pół łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Łączymy dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę i przekładamy do małej foremki i chłodzimy w lodówce. (ok. 20-30min)
  2. W tym czasie rozpuść czekoladę i wymieszaj z olej kokosowym i zostaw, aby delikatnie przestygła.
  3. Po tym czasie kroimy na małe kawałki i polewamy roztopioną gorzką czekoladą wymieszaną z olejem kokosowym i ponownie chłodzimy batoniki. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego !

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.