Domowa, zdrowa granola – pomysł na idealny szybki, pełnowartościowy posiłek
Co najczęściej jadacie na śniadanie? Ile macie czasu rano na zjedzenie pełnowartościowego posiłku, który pozwoli Wam z energią zacząć nowy dzień? Jeśli nie jest go za wiele, mam świetne rozwiązanie! Domowa granola, pełna dobroci w połączeniu z jogurtem, mlekiem roślinnym lub krowim plus świeże owoce mogą zaspokoić Wasze potrzeby na kilka godzin. Oczywiście rozwiązanie to jest idealne również na drugie śniadanie czy przekąskę. Zdecydowanie warto zrobić duży słoik i przechowywać w chłodnym miejscu i w razie potrzeby sięgać właśnie po taką granolę, której kontrolujemy skład i sami decydujemy, co się w niej znajdzie. Zrobienie jej zajmie nam tylko 15-20 min, a na pewno ułatwi życie, kiedy czasu mamy mało. U mnie w domu fanów granoli nie brakuje i średnio raz na tydzień robię bardzo duży słoik dla całej rodzinki. Polecam spróbować !
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki płatków jaglanych
- ½ szklanki nasion słonecznika
- ½ szklanki pestek dyni
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki orzechów laskowych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- Łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropel olejku waniliowego
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj płatki owsiane, jaglane, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię oraz rozpuszczony olej kokosowy z miodem. Dodaj esencje waniliową i ponownie wymieszaj.
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 170°C na 5 min.
- Po tym czasie dodaj rodzynki, żurawinę i orzechy laskowe (lekko pokruszone) i dokładnie przemieszaj. Piecz kolejne 5 min i po tym czasie znowu dokładnie wymieszaj.
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki pozwalając granoli wystygnąć.
- Gdy granola będzie całkowicie wystudzona przełóż do szczelnego słoika – dzięki temu dłużej będzie świeża i chrupka.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
Zamienniki:
- Składniki można dowolnie dopasować do siebie. Można dodać inne orzechy lub dodatkowe suszone owoce jak jagody goji, śliwki, morele czy nasiona chia, białą morwę itp.
- Należy pamiętać, żeby owoce dodać po pewnym czasie pieczenia samych płatków, aby za mocno się nie spiekły.
- Granolę trzeba pilnować i regularnie mieszać minimum co 5 min, aby równomiernie się piekła i nie spaliła.
Smacznego!