Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

W końcu dorwałam tapiokę. Od dawna chciałam z nią zrobić jakiś deserek i tak powstały te w szklaneczkach. Na mleczku kokosowym z musem z brzoskwini i malinkami. Świetnym dodatkiem byłyby też tu podprażone płatki migdałowe, wiec jeśli macie w domu dodajcie 😊

Składniki: na 6 mniejszych szklaneczek

Puszka mleczka kokosowego (400g)

100ml wody

1/3 szklanki małych kuleczek tapioki

3-4 łyżki ksylitolu

Esencja waniliowa – kilka kropelek

Puszka brzoskwiń w lekkim syropie

Maliny do przystrojenia

Przygotowanie:

  1. Na sitku przepłucz kuleczki tapioki. Wrzuć do garnka, dodaj mleczko kokosowe, wodę, słodzik, wanilię i zostaw na 15min. Po tym czasie gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje, a kuleczki staną się przezroczyste około 10-15min
  2. Wylej do szklaneczek.
  3. Brzoskwinie opłucz z syropu i zblenduj.
  4. Dodaj na ostudzoną masę tapioki.
  5. Przystrój malinami i opcjonalnie podprażonymi płatkami migdałowymi.
  6. Przechowuj w lodowce.

Smacznego.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.