W końcu dorwałam tapiokę. Od dawna chciałam z nią zrobić jakiś deserek i tak powstały te w szklaneczkach. Na mleczku kokosowym z musem z brzoskwini i malinkami. Świetnym dodatkiem byłyby też tu podprażone płatki migdałowe, wiec jeśli macie w domu dodajcie 😊
Składniki: na 6 mniejszych szklaneczek
Puszka mleczka kokosowego (400g)
100ml wody
1/3 szklanki małych kuleczek tapioki
3-4 łyżki ksylitolu
Esencja waniliowa – kilka kropelek
Puszka brzoskwiń w lekkim syropie
Maliny do przystrojenia
Przygotowanie:
- Na sitku przepłucz kuleczki tapioki. Wrzuć do garnka, dodaj mleczko kokosowe, wodę, słodzik, wanilię i zostaw na 15min. Po tym czasie gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje, a kuleczki staną się przezroczyste około 10-15min
- Wylej do szklaneczek.
- Brzoskwinie opłucz z syropu i zblenduj.
- Dodaj na ostudzoną masę tapioki.
- Przystrój malinami i opcjonalnie podprażonymi płatkami migdałowymi.
- Przechowuj w lodowce.
Smacznego.