Delikatny z dużą ilością malin. Pyszny, na spodzie z mąka kokosową i orzechami laskowymi. Znajdzie się też w nim miejsce na dodatek masła orzechowego i białej czekolady. Brzmi jak bajka, prawa? Spróbujcie.
Składniki:
Spód:
50g mąki kokosowej
50g mąki z orzechów laskowych
20g ksylitolu (pudru)
30-40g mleka
20g oleju kokosowego (płynnego)
20g masła orzechowego
Warstwa:
250g ricotty
300g waniliowego jogurtu typu ,,Skyr”
50g białej czekolady
40g ksylitolu (pudru)
5g żelatyny
300-400g malin na wierzch
Opcjonalnie
Gorzka czekolada
Przygotowanie:
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na spód i przełóż do blaszki dociskając równomiernie do dna. Włóż do lodówki.
- Zalej żelatynę 4 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia (ok.5min)
- Zblenduj ricottę, jogurt, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz ksylitol. Żelatynę rozpuść w mikrofali przez kilka sekund. 5-8sec. Nie może się zagotować !
- Dodaj do pozostałych składników i ponownie zblenduj.
- Wylej na zimny spód i włóż do lodówki na 30min.
- Po tym czasie dołóż na wierzch maliny (masa będzie jeszcze delikatnie płynna dlatego maliny będą się trzymać później ciasta)
- Schłodź przez 3h w lodowce lub przez całą noc
- Opcjonalnie można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą – polecam ten krok 😊