Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Delikatny z dużą ilością malin. Pyszny, na spodzie z mąka kokosową i orzechami laskowymi. Znajdzie się też w nim miejsce na dodatek masła orzechowego i białej czekolady. Brzmi jak bajka, prawa? Spróbujcie.

Składniki:

Spód:

50g mąki kokosowej

50g mąki z orzechów laskowych

20g ksylitolu (pudru)

30-40g mleka

20g oleju kokosowego (płynnego)

20g masła orzechowego

Warstwa:

250g ricotty

300g waniliowego jogurtu typu ,,Skyr”

50g białej czekolady

40g ksylitolu (pudru)

5g żelatyny

300-400g malin na wierzch

Opcjonalnie

Gorzka czekolada

Przygotowanie:

  1. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na spód i przełóż do blaszki dociskając równomiernie do dna. Włóż do lodówki.
  2. Zalej żelatynę 4 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia (ok.5min)
  3. Zblenduj ricottę, jogurt, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz ksylitol. Żelatynę rozpuść w mikrofali przez kilka sekund. 5-8sec. Nie może się zagotować !
  4. Dodaj do pozostałych składników i ponownie zblenduj.
  5. Wylej na zimny spód i włóż do lodówki na 30min.
  6. Po tym czasie dołóż na wierzch maliny (masa będzie jeszcze delikatnie płynna dlatego maliny będą się trzymać później ciasta)
  7. Schłodź przez 3h w lodowce lub przez całą noc
  8. Opcjonalnie można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą – polecam ten krok 😊

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.