Na lato, na cieplejsze dni, na sezon owocowy. Idealny serniczek, lekki, chłodny, delikatnie słodki, przyjemny😊 Bez spodu tym razem, co jeszcze bardziej skraca czas przygotowania. Wytaszczy przygotować masę, wylać do foremki, odczekać kilka godzin i gotowe. Bardzo ładnie się prezentuje, więc sprawdzi się na co dzień jak i specjalne okazje.
Składniki:
30g żelatyny (zwykłej)
120ml gorącej wody
50-60g słodzidła
10g miodu
500ml kefiru (u mnie 2%)
Garść borówek
Truskawki do dekoracji
Olejek cytrynowy i waniliowy
Przygotowanie:
- Rozpuść żelatynę w wodzie i przestudź.
- Zmiksuj kefir, słodzik, miód, i żelatynę na jednolitą masę.
- Wyłóż foremkę papierem i wylej połowę masy.
- Druga zmiksuj z borówkami. Wylej do foremki i delikatnie wymieszaj.
- Poukładaj pokrojone truskawki na górze deseru.
- Schłodź 3-4h w lodówce (najlepiej przez całą noc)
Smacznego !