Tym razem nieco inne klimaty i w ruch idzie kasza jaglane – zapewne słyszeliście o jej zdrowotnych właściwościach. Nadaje się świetnie do dań wytrawnych jak i słodkich. Przedstawiam Wam kompozycje z dodatkiem czekolady i galaretki. Pysznie!
Spód:
80g daktyli lub moreli
60g pestek słonecznika
40g mąki migdałowej
Szczypta soli
Masa jaglana:
100g kaszy jaglanej
400ml mleczka kokosowego (puszka)
50g gorzkiej czekolady min 70%
5-6 łyżek ksylitolu (lub do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
Łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
Dodatkowo:
1 wiśniowa galaretka lub agaretka
Przygotowanie:
- Zmiksuj słonecznik na drobne cząstki. Wymieszaj z resztą składników i wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.
- Kaszę dokładnie przepłucz kilka razy wodą i przelej wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu na mleczku kokosowym do całkowitego wchłonięcia płynu. Do cieplej kaszy dodaj ksylitol, czekoladę i dokładnie blenduj aż masa będzie jednolita i aksamitna. Dodaj sok z cytryny i w razie konieczności dosłodź.
- Wylej masę na spód i schowaj do lodówki.
- Galaretkę rozrób w połowie zalecanej wody. Tężejącą wylej na masę jaglaną.
- Schłodź przez kilka godzi, a najlepiej całą noc w lodówce.