Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Tym razem nieco inne klimaty i w ruch idzie kasza jaglane – zapewne słyszeliście o jej zdrowotnych właściwościach. Nadaje się świetnie do dań wytrawnych jak i słodkich. Przedstawiam Wam kompozycje z dodatkiem czekolady i galaretki. Pysznie!

Spód:

80g daktyli lub moreli

60g pestek słonecznika

40g mąki migdałowej

Szczypta soli

Masa jaglana:

100g kaszy jaglanej

400ml mleczka kokosowego (puszka)

50g gorzkiej czekolady min 70%

5-6 łyżek ksylitolu (lub do smaku)

2 łyżki soku z cytryny

Łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii

Dodatkowo:

1 wiśniowa galaretka lub agaretka

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj słonecznik na drobne cząstki. Wymieszaj z resztą składników i wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.
  2. Kaszę dokładnie przepłucz kilka razy wodą i przelej wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu na mleczku kokosowym do całkowitego wchłonięcia płynu. Do cieplej kaszy dodaj ksylitol, czekoladę i dokładnie blenduj aż masa będzie jednolita i aksamitna. Dodaj sok z cytryny i w razie konieczności dosłodź.
  3. Wylej masę na spód i schowaj do lodówki.
  4. Galaretkę rozrób w połowie zalecanej wody. Tężejącą wylej na masę jaglaną.
  5. Schłodź przez kilka godzi, a najlepiej całą noc w lodówce.

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.