Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Kochani mamy październik i pomału wracam do smaków cynamonu, kardamonu, śliwek, wanilii, imbiru. Przygotowałam dla Was chlebek pysznie, cudownie pachnący czekoladą, cynamonem i śliwkami. Bardzo łatwy bardzo smaczny. Spróbujcie.

Składniki:

2 jajka

2 duże (3 średnie) dojrzałe banany

150g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

Miarka białkowej odżywki waniliowej (opcjonalnie)

60g oleju kokosowego płynnego

50g czekolady

3-4 łyżki ksylitolu

1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki mleka lub wody

Łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)

50g rodzynek

6-7 małych śliwek

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i imbirem. Dodaj odżywkę białkową (jeśli ją pomijasz, dodaj łyżkę mąki i 1 łyżkę ksylitolu) oraz ksylitol.
  2. W drugiej misce rozgnieć widelcem dokładnie banany. Dodaj jajka, olej kokosowy (płynny, ale przestudzony), rozpuszczoną czekoladę, napój roślinny oraz sok z cytryny.
  3. Połącz zawartość obu misek, dodaj rodzynki i wymieszaj.
  4. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Poukładaj na wierzchu połówki śliwek.
  6. Piecz ok. 60min w 180°C do ,,suchego patyczka”

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.