Kochani mamy październik i pomału wracam do smaków cynamonu, kardamonu, śliwek, wanilii, imbiru. Przygotowałam dla Was chlebek pysznie, cudownie pachnący czekoladą, cynamonem i śliwkami. Bardzo łatwy bardzo smaczny. Spróbujcie.
Składniki:
2 jajka
2 duże (3 średnie) dojrzałe banany
150g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
Miarka białkowej odżywki waniliowej (opcjonalnie)
60g oleju kokosowego płynnego
50g czekolady
3-4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki mleka lub wody
Łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
50g rodzynek
6-7 małych śliwek
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i imbirem. Dodaj odżywkę białkową (jeśli ją pomijasz, dodaj łyżkę mąki i 1 łyżkę ksylitolu) oraz ksylitol.
- W drugiej misce rozgnieć widelcem dokładnie banany. Dodaj jajka, olej kokosowy (płynny, ale przestudzony), rozpuszczoną czekoladę, napój roślinny oraz sok z cytryny.
- Połącz zawartość obu misek, dodaj rodzynki i wymieszaj.
- Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Poukładaj na wierzchu połówki śliwek.
- Piecz ok. 60min w 180°C do ,,suchego patyczka”