Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Czekoladowe brownie z burakiem? – Idealne na walentynki (i nie tylko)!

 

Czekolada! Kto nie lubi czekolady? Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko gorzką czekoladę (najlepiej taką o zawartości powyżej 70% kakao), to może ona stanowić dobrą alternatywę słodkiego deseru. Mowa tutaj oczywiście o 2-3 kosteczkach, a nie połowie tabliczki na raz 😉. Dzisiejszy wypiek to wariacja na temat wcześniej wspomnianej gorzkiej czekolady, masła orzechowego i BURAKA! Tak, tak, wykorzystamy pod koniec liofilizowanego buraczka, który jest sprawcą tak pięknego koloru na wierchu ciasta. Ale bez obaw, smak całkowicie niewyczuwalny. Powstają tylko urocze efekty wizualne. Można to ciasto śmiało wykorzystać w takim razie na nadchodzące święto zakochanych (dla tych co obchodzą), jednak sprawdzi się ono idealnie na każdą okazje, a lekko różowy kolor zazwyczaj wywołuje uśmiech na twarzach gości czy też rodzinki dla których piekę takie brownie. Spróbujcie sami!

 

Składniki:

Na ciasto (brownie)

  • 120g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 150g ksylitolu
  • 2 jajka
  • 120g mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka esencji waniliowej (lub kilka kropel ojejku waniliowego)
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • Na masę
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka amaretto (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Kilka sztuk orzechów włoskich
  • Jagody goji (garstka)
  • Liofilizowany burak (ok. łyżeczka)

 

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. W garnuszku umieść połamaną czekoladę, masło i ksylitol. Na bardzo małym ogniu pozostaw do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstaw na bok na kilka minut do przestudzenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem i szczypta soli. Wbij jajka i dodaj esencje waniliową.
  3. Zmiksuj wszystko mikserem tylko do połączenia składników.
  4. Dolej połowę zawartości garnuszka do miski i znowu miksuj. Następnie wlej pozostałą cześć i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników.
  5. Przelej ciasto do foremki (u mnie silikonowa o średnicy 25cm) i piecz około 30-35 min w 180°
  6. Wystudź całkowicie ciasto i dopiero potem nakładaj na wierzchu masę.
  7. Wyrównaj i ułóż na wierzchu orzechy, jagody goji i posyp liofilizowanym buraczkiem (użyłam małego sitka, aby równomiernie posypać wierzch ciasta)
  8. Przechowuj w lodówce do 4 dni.

Masa:

  1. Zmiksuj w misce serek mascarpone, miód, masło i amaretto do połączenia i lekkiego napuszenia masy.
  2. Nie miksuj zbyt długo, aby masa się nie zważyła.

 

Zamienniki:

  • Mąkę ryżową możesz zastąpić jaglaną lub żytnia bądź pełnoziarnistą pszenną.
  • Ksylitol możesz zamienić na inne słodzidło lub zwykły cukier.
  • Liofilizowanego buraczka możesz zamienić na inne liofilizowane owoce w podobnym kolorze (malina, porzeczka, truskawka, aronia, wiśnia).
  • Jeżeli nie możesz jeść produktów mlecznych, mascarpone możesz spróbować zamienić na śmietankę kokosową (stała cześć mleczka kokosowego), jednak smak na pewno będzie się różnił.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.