Czekoladowe brownie z burakiem? – Idealne na walentynki (i nie tylko)!
Czekolada! Kto nie lubi czekolady? Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko gorzką czekoladę (najlepiej taką o zawartości powyżej 70% kakao), to może ona stanowić dobrą alternatywę słodkiego deseru. Mowa tutaj oczywiście o 2-3 kosteczkach, a nie połowie tabliczki na raz 😉. Dzisiejszy wypiek to wariacja na temat wcześniej wspomnianej gorzkiej czekolady, masła orzechowego i BURAKA! Tak, tak, wykorzystamy pod koniec liofilizowanego buraczka, który jest sprawcą tak pięknego koloru na wierchu ciasta. Ale bez obaw, smak całkowicie niewyczuwalny. Powstają tylko urocze efekty wizualne. Można to ciasto śmiało wykorzystać w takim razie na nadchodzące święto zakochanych (dla tych co obchodzą), jednak sprawdzi się ono idealnie na każdą okazje, a lekko różowy kolor zazwyczaj wywołuje uśmiech na twarzach gości czy też rodzinki dla których piekę takie brownie. Spróbujcie sami!
Składniki:
Na ciasto (brownie)
- 120g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 150g ksylitolu
- 2 jajka
- 120g mąki ryżowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Łyżeczka esencji waniliowej (lub kilka kropel ojejku waniliowego)
- ½ szklanki orzechów włoskich
- Na masę
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka amaretto (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- Kilka sztuk orzechów włoskich
- Jagody goji (garstka)
- Liofilizowany burak (ok. łyżeczka)
Przygotowanie:
Ciasto:
- W garnuszku umieść połamaną czekoladę, masło i ksylitol. Na bardzo małym ogniu pozostaw do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstaw na bok na kilka minut do przestudzenia.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem i szczypta soli. Wbij jajka i dodaj esencje waniliową.
- Zmiksuj wszystko mikserem tylko do połączenia składników.
- Dolej połowę zawartości garnuszka do miski i znowu miksuj. Następnie wlej pozostałą cześć i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników.
- Przelej ciasto do foremki (u mnie silikonowa o średnicy 25cm) i piecz około 30-35 min w 180°
- Wystudź całkowicie ciasto i dopiero potem nakładaj na wierzchu masę.
- Wyrównaj i ułóż na wierzchu orzechy, jagody goji i posyp liofilizowanym buraczkiem (użyłam małego sitka, aby równomiernie posypać wierzch ciasta)
- Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Masa:
- Zmiksuj w misce serek mascarpone, miód, masło i amaretto do połączenia i lekkiego napuszenia masy.
- Nie miksuj zbyt długo, aby masa się nie zważyła.
Zamienniki:
- Mąkę ryżową możesz zastąpić jaglaną lub żytnia bądź pełnoziarnistą pszenną.
- Ksylitol możesz zamienić na inne słodzidło lub zwykły cukier.
- Liofilizowanego buraczka możesz zamienić na inne liofilizowane owoce w podobnym kolorze (malina, porzeczka, truskawka, aronia, wiśnia).
- Jeżeli nie możesz jeść produktów mlecznych, mascarpone możesz spróbować zamienić na śmietankę kokosową (stała cześć mleczka kokosowego), jednak smak na pewno będzie się różnił.
Smacznego!