Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Cytrynowe ciasto z musem z mango

Mamy już wrzesień i letnie owoce coraz bardziej są u mnie w kuchni wypierane przez te bardziej kojarzące się z jesienią. Jabłka, śliwki, gruszki – cała gama pyszności i obfitości. Mimo że kocham ten owoce, to jeszcze wykorzystuje ciepłe dni i dzisiaj przedstawiam Wam cytrynowe ciasto z musem z mango i sernikową warstwą. Orzeźwiające klimaty, ale korzystam póki nadal są ciepłe dni, a w głowie tworze już mnóstwo przepisów z jesiennymi skarbami. Na te chwile bardzo polecam ten przepis, spróbujcie koniecznie !

Spód:

  • 50g wiórków kokosowych
  • 40g mąki kokosowej
  • 30g oleju kokosowego
  • Sok z ½ cytryny
  • 20g syropu z agawy
  • Szczypta soli

Mus:

  • 1 dojrzałe mango
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody

Wierzch:

  • 250g twarogu drobno mielonego – pół tłusty
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie składniki na masę i wygnieć spód foremki. Wstaw do lodówki.
  2. Zalej żelatynę wodą (zimną) i odstaw na 5 min do napęcznienia. Obierz mango i zblenduj. Podgrzej przez kilka sekund żelatynę w mikrofali (tylko do rozpuszczenia), ale uważaj aby nie zagotować!
  3. Połącz żelatynę z mango i ponownie zblenduj. Odstaw do lodówki do stężenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
  4. Wymieszaj galaretkę w ¾ kubka gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia, a następnie zblenduj z twarogiem na jednolitą masę.
  5. Na spód nałóż warstwę stężałego musu z mango. Następnie wylej masę twarogową i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4h.
  6. Można ozdobić plasterkami świeżej cytryny i listkami mięty.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.