Cytrynowe ciasto z musem z mango
Mamy już wrzesień i letnie owoce coraz bardziej są u mnie w kuchni wypierane przez te bardziej kojarzące się z jesienią. Jabłka, śliwki, gruszki – cała gama pyszności i obfitości. Mimo że kocham ten owoce, to jeszcze wykorzystuje ciepłe dni i dzisiaj przedstawiam Wam cytrynowe ciasto z musem z mango i sernikową warstwą. Orzeźwiające klimaty, ale korzystam póki nadal są ciepłe dni, a w głowie tworze już mnóstwo przepisów z jesiennymi skarbami. Na te chwile bardzo polecam ten przepis, spróbujcie koniecznie !
Spód:
- 50g wiórków kokosowych
- 40g mąki kokosowej
- 30g oleju kokosowego
- Sok z ½ cytryny
- 20g syropu z agawy
- Szczypta soli
Mus:
- 1 dojrzałe mango
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
Wierzch:
- 250g twarogu drobno mielonego – pół tłusty
- 1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
- Połącz wszystkie składniki na masę i wygnieć spód foremki. Wstaw do lodówki.
- Zalej żelatynę wodą (zimną) i odstaw na 5 min do napęcznienia. Obierz mango i zblenduj. Podgrzej przez kilka sekund żelatynę w mikrofali (tylko do rozpuszczenia), ale uważaj aby nie zagotować!
- Połącz żelatynę z mango i ponownie zblenduj. Odstaw do lodówki do stężenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
- Wymieszaj galaretkę w ¾ kubka gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia, a następnie zblenduj z twarogiem na jednolitą masę.
- Na spód nałóż warstwę stężałego musu z mango. Następnie wylej masę twarogową i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4h.
- Można ozdobić plasterkami świeżej cytryny i listkami mięty.
Smacznego!