Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Ciasteczka z jabłkiem i rodzynkami

 

Jabłka zaczynają nam w ogrodach pęknie dojrzewać, więc zaczynają pojawiać się też z nimi przepisy. Dzisiaj mam dla Was ciasteczka owsiane ze świeżym, tegorocznym jabłuszkiem w połączeniu z rodzynkami i pestkami dyni. Bardzo smaczne, szybkie i przede wszystkim zdrowe ciasteczka ! Każdy sobie poradzi z pewnością z przepisem, więc polecam serdecznie i  zachęcam do wypróbowania 😊

 

Składniki:

  • 110g płatków owsianych
  • 20g mąki pełnoziarnistej/orkiszowej/dowolnej
  • 20g oleju kokosowego
  • 25g masła orzechowego
  • 15ml syropu klonowego
  • 50g banana (pół małego)
  • 20g rodzynek (lub żurawiny/śliwek/moreli suszonych)
  • 20g pestek dyni
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 kropelki aromatu waniliowego
  • 1 jabłko

 

Przygotowanie:

  1. Banana rozgniatamy na papkę w miseczce.
  2. Dodajemy resztę składników i mieszamy do ich połącznie.
  3. Jabłko kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do masy.
  4. Kształtujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy około 12-15 min w 180°C

 

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.