CIASTECZKA – razowe, korzenne, pyszne !
Przepis na te ciasteczka jest bardzo dobrym wprowadzeniem do nadchodzących (i to w zastraszającym tempie) Świąt, a co za tym idzie wypieków, gdzie będzie królował smak przyprawy piernikowej i skórki pomarańczowej. Ten wypiek daje nam już namiastkę tego smaku poprzez korzenną nutę kardamonu i cynamonu. Lekko kruche, cudownie pachnące, delikatnie słodkie, bez dodatku rafinowanego cukru i oczyszczonej mąki. Szybkie, proste do wykonania i potrzebujemy tylko 4 główne składniki do ich upieczenia. Zniknęły w jeden dzień i zebrały same dobre opinie 😊
Składniki:
- 1 duże jajko
- 60g masła
- 120g mąki razowej orkiszowej i razowej żytniej (po połowie)
- 50g cukru kokosowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- ½ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
- Zmiksuj jajko z masłem (w pokojowej temperaturze) i cukrem kokosowym na puszystą masę.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i kardamonem.
- Dokładnie wymieszaj masę (będzie dość klejąca, ale nie dodawaj mąki).
- Przełóż do foli spożywczej, zawiń i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Dzięki temu masa stwardnieje i będzie możliwe formowanie ciasteczek.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj małe kawałki od ciasta, formuj z nich kulki w rękach wielkości orzecha włoskiego i rozkładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp odrobiną mąki każdą kuleczkę od góry i przyduś stempelek, aby zostawić wzór i rozpłaszczyć kulkę do formy ciasteczka. Jeśli nie posiadasz stempelka możesz rozpłaszczyć kuleczki dłonią.
- Piecz około 12-15 min w 180°C (góra – dół ).
Zamienniki:
- Masło możesz zamienić na olej kokosowy.
- Mąkę możesz dać jedną wybraną lub w proporcji ¾ żytniej ¼ orkiszowej lub odwrotnie.
- Możesz dodać dowolne przyprawy: wanilie, goździki, przyprawę piernikową.
Smacznego!