Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Miałam ochotę na szybkie owsiane ciasteczka. Dodatkowo chciałam, aby były nieco inne niż standardowe. Padło na ciacha z masłem z nerkowców i suszoną śliwką. Pysznie wyszło! Do zrobienia w 5 min + 10 min pieczenia. Ekspresowe, a takie dobre. Bez mleka, glutenu i białego cukru. Każdy kto musi unikać pewnych grupy produktów mimo wszystko może się cieszyć tymi ciasteczkami 😊 Polecam!

Składniki:

Na 12 sztuk

1 jajko

40g masła z nerkowców (lub dowolnego innego orzechowego)

30g miodu lub syropu klonowego/z agawy

40g mąki migdałowej

70g płatków owsianych

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Pół łyżeczki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu

12 nerkowców

6 śliwek suszonych

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj dokładnie jajko, miód i masło. Dodaj mąkę migdałową, płatki, proszek, sól, wanlie. Zostaw na 2-3 min, aby płatki napęczniały.
  2. Ulep 12 ciasteczek. Ułóż na każdym nerkowce i połówki śliwki.
  3. Piecz 10 min w 180 stopniach.

Smacznego ! 

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.