Chlebek z brzoskwinią i liofilizowaną truskawką
Sezon na brzoskwinie kończy się, więc jest to ostatni dzwonek, aby zrobić ten wilgotny, słodki (bez dodatku białego cukru), pachnący wanilią i cynamonem chlebek bananowy z dodatkiem liofilizowanej truskawki. Wszystkie te smaki idealnie się łączą tworząc cudowną kompozycje. Chlebek świetnie się sprawdzi na drugie śniadanie, przekąskę czy podwieczorek. To również dobry pomysł na lunchbox dla dzieci do szkoły. Polecam serdecznie. Chlebek prosty w wykonaniu, a bardzo smaczny!
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 60g oleju kokosowego (płynnego)
- 30g gorzkiej rozpuszczonej czekolady
- 40g ksylitolu
- 150g mąki – np. orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
- 30g liofilizowanej truskawki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- Łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropli aromatu
- 4-5 małych brzoskwiń
Przygotowanie:
- Zmiksuj banany z jajkami i ksylitolem.
- Dodaj olej kokosowy, esencje waniliową i rozpuszczoną (przestudzoną) czekoladę.
- W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj sodę, proszek, cynamon oraz liofilizowane truskawki.
- Połącz suche i mokre składniki i wymieszaj.
- Przelej do kreskówki i połóż na górze kawałki brzoskwiń (skórką w stronę ciasta)
- Piecz w 180°C przez 60 min do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!