Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Wykorzystujemy kolejny raz kaszę jaglaną w słodkim wydaniu. Dzięki zastosowaniu masła z orzechów laskowych uzyskuje smaki zbliżone do Kinder Bueno. Bardzo polecam spróbować.

Składniki:

Na 5-6 małych porcji

100g kaszy jaglanej

600ml mleka (400+200)

50g masła z orzechów laskowych

Szczypta soli

¼ łyżeczki ziarenek wanilii/ ekstrakt waniliowy

½ łyżeczki cynamonu

Łyżka soku z cytryny

Słodzik – do smaku – u mnie 2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Przepłucz na sitku dokładnie kaszę jaglaną ciepłą wodą i przelej wrzątkiem.
  2. Zalej w garnku 400ml mleka/napoju roślinnego i gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn.
  3. Lekko przestudzoną zmiksuj z resztą składników.
  4. Przełóż do szklaneczek, dołóż dowolne dodatki u mnie figa i pestki dyni.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.