Wykorzystujemy kolejny raz kaszę jaglaną w słodkim wydaniu. Dzięki zastosowaniu masła z orzechów laskowych uzyskuje smaki zbliżone do Kinder Bueno. Bardzo polecam spróbować.
Składniki:
Na 5-6 małych porcji
100g kaszy jaglanej
600ml mleka (400+200)
50g masła z orzechów laskowych
Szczypta soli
¼ łyżeczki ziarenek wanilii/ ekstrakt waniliowy
½ łyżeczki cynamonu
Łyżka soku z cytryny
Słodzik – do smaku – u mnie 2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
- Przepłucz na sitku dokładnie kaszę jaglaną ciepłą wodą i przelej wrzątkiem.
- Zalej w garnku 400ml mleka/napoju roślinnego i gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn.
- Lekko przestudzoną zmiksuj z resztą składników.
- Przełóż do szklaneczek, dołóż dowolne dodatki u mnie figa i pestki dyni.