Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na proste, a przepyszne ciacho – połączenie czekoladowego Brownie i malinowego serka mascarpone – tak, ten serek jest zdecydowanie bardziej bogaty w tłuszcze niż jogurt czy twaróg, co wnosi więcej kalorii, ale też więcej smaku. A od czasu można przemieniać składniki – wszystko z umiarem.

Składniki:

Brownie:

50g gorzkiej czekolady

40g masła

1 jajko

50-60g ksylitolu

60g mąki orkiszowej

30ml mleka

Szczypta soli

¼ łyżeczki sody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Malinowy serek:

250g mascarpone

1 jajko

60g ksylitolu

50g dżemu/konfitury malinowej

Przygotowanie:

  1. Rozpuść czekoladę i masło. Przestudź. Zmiksuj jajko z ksylitolem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mleko, mąkę, proszek, sól, sodę i krótko wymieszaj.
  2. Wyłóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20×20 ).
  3. Wymieszaj (zmiksuj) jajko z ksylitolem. Dodaj mascarpone zmiksuj. Dodaj ¾ dżemu i wymieszaj.
  4. Przełóż masę malinową na brownie, wyrównaj.
  5. Dodaj na wierzch pozostały dżem rozmasowując po powierzchni.
  6. Piecz około 50 w 180°C.

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.