Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na proste, a przepyszne ciacho – połączenie czekoladowego Brownie i malinowego serka mascarpone – tak, ten serek jest zdecydowanie bardziej bogaty w tłuszcze niż jogurt czy twaróg, co wnosi więcej kalorii, ale też więcej smaku. A od czasu można przemieniać składniki – wszystko z umiarem.
Składniki:
Brownie:
50g gorzkiej czekolady
40g masła
1 jajko
50-60g ksylitolu
60g mąki orkiszowej
30ml mleka
Szczypta soli
¼ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Malinowy serek:
250g mascarpone
1 jajko
60g ksylitolu
50g dżemu/konfitury malinowej
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę i masło. Przestudź. Zmiksuj jajko z ksylitolem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mleko, mąkę, proszek, sól, sodę i krótko wymieszaj.
- Wyłóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20×20 ).
- Wymieszaj (zmiksuj) jajko z ksylitolem. Dodaj mascarpone zmiksuj. Dodaj ¾ dżemu i wymieszaj.
- Przełóż masę malinową na brownie, wyrównaj.
- Dodaj na wierzch pozostały dżem rozmasowując po powierzchni.
- Piecz około 50 w 180°C.