Kompromis pomiędzy zdrowszą wersją ciasta, a porządnym kawałkiem słodyczy na weekend. Dzięki użyciu słodzika, nie dodajemy cukru, co stanowi już dobry początek do pieczenia w domu FIT wypieków. Dodatkową zaletą pieczenia w domu jest kontrola ilości i jakości składników. Bez zbędnych ulepszaczy, utrwalaczy, środków zapewniających wilgoć czy długoterminowe daty do spożycia. Polecam to ciasto na weekend.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 mały banan
- 100g masła
- 90g gorzkiej czekolady
- 120g ksylitolu
- 120g mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Aromat waniliowy – kilka kropli
Krem:
- 250g mascarpone
- 250g śmietanki 30%
- 2 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
Kilka jeżyn do środka kremu
50g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Czekoladę i masło rozpuść i przestudź.
- Zmiksuj jajka z bananem, słodzikiem, dodaj przestudzoną czekoladę z masłem.
- Wymieszaj dodaj resztę składników, wymieszaj, przelej do foremki.
- Piecz około 40 min w 180°C.
- Całkowicie ostudź na kratce. Przetnij na dwa blaty.
- Ubij śmietankę z mascarpone i słodzikiem.
- Przełóż kremem brownie, dodaj jeżyny do kremu.
- Polej roztopioną czekoladą.
Smacznego!