Opublikowane 0Kategorie Dieta

Kompromis pomiędzy zdrowszą wersją ciasta, a porządnym kawałkiem słodyczy na weekend. Dzięki użyciu słodzika, nie dodajemy cukru, co stanowi już dobry początek do pieczenia w domu FIT wypieków. Dodatkową zaletą pieczenia w domu jest kontrola ilości i jakości składników. Bez zbędnych ulepszaczy, utrwalaczy, środków zapewniających wilgoć czy długoterminowe daty do spożycia. Polecam to ciasto na weekend.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 mały banan
  • 100g masła
  • 90g gorzkiej czekolady
  • 120g ksylitolu
  • 120g mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Aromat waniliowy – kilka kropli

Krem:

  • 250g mascarpone
  • 250g śmietanki 30%
  • 2 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

Kilka jeżyn do środka kremu

50g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Czekoladę i masło rozpuść i przestudź.
  2. Zmiksuj jajka z bananem, słodzikiem, dodaj przestudzoną czekoladę z masłem.
  3. Wymieszaj dodaj resztę składników, wymieszaj, przelej do foremki.
  4. Piecz około 40 min w 180°C.
  5. Całkowicie ostudź na kratce. Przetnij na dwa blaty.
  6. Ubij śmietankę z mascarpone i słodzikiem.
  7. Przełóż kremem brownie, dodaj jeżyny do kremu.
  8. Polej roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.